BIZNIS

uvod u geografiju

Mali preduzetnici na delu

Na jednom od prvih časova biznisa, učenici Savremene gimnazije savladali su izradu biznis plana i posebno upravljanje finansijama na projektu, tako što su dobili po 5 plastičnih žetona od 500$ kao početni kapital, i zadatak da osmisle biznis plan i da na osnovu njega započnu sopstveni biznis.

Profesorka biznisa, Tatjana Vilček, postavila je pravila igre: može se učestvovati individualno, u paru ili u grupi. Većina učenika opredelila se da se udruži kako bi spojili svoja sredstva, uvećali početni kapital i imali više novca za započinjanje zahtevnijeg biznis projekta, koji su predstavili u svom planu.

Sa druge strane, učenici koji su želeli samostalno da razvijaju svoj poslovni projekat, mogli su da od „banke”, odnosno profesora uzmu kredit, koji bi, zajedno sa mesečnom kamatom, morali da uračunaju u troškove u svom biznis planu.

Vertikalnu i horizontalnu integraciju preduzeća učili su, takođe, kroz igru. Najbolja za razumevanje vertikalne integracije bila je igra „Head, sholders, knees and toes”, nakon koje su imali zadatak da osmisle biznis za svaki od pomenutih delova tela. Za horizontalnu integraciju, sa druge strane, napravili su lanac rukama i vukli se kako bi pokazali koliko jak lanac mora biti kako bi se saradnja održala.

Na jednom od časova biznisa učenici su posetili hotel Constantine the Great i razgovarali sa menadžmentom koji vodi ovaj hotel. Imali su priliku da pitaju sve što ih zanima iz oblasti vođenja biznisa i modernog poslovanja i čuju odgovore nekih od najuspešnijih ljudi iz sfere hotelijerstva.

Zahvaljujući ovim kreativnim vežbama, učenici su stekli osećaj značaja i realnosti projekta koji im je zadat, kreiranja biznis plana i timskog duha. Takođe, mogli su da procene da li se već sada u nekima od njih kriju mali preduzetnici koji će jednoga dana pokrenuti svoje uspešne poslove.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.