Profesionalna orijentacija i karijerno savetovanje za učenike

U Savremenoj profesionalna orijentacija i karijerno vođenje predstavljaju organizovan sistem aktivnosti po pitanju pružanja kontinuirane pomoći učenicima tokom njihovog celokupnog školovanja. Cilj je postizanje profesionalnog identiteta u skladu sa ličnim osobinama učenika i potrebama tržišta rada za pojedina zanimanja.

Stručni tim Savremene za karijerno vođenje ima zadatak da učenicima olakša sticanje znanja o različitim zanimanjima i tendencijama na tržištu rada, da proceni lična interesovanja učenika, sposobnosti i kompetencije, da identifikuje lične potencijale i talente za određena zanimanja, ali i da prati razvoj samopouzdanja na osnovu dostignutog nivoa kompetencija kroz realizaciju programa nastave i učenja.

Cilj programa jeste i da pomogne mladim ljudima da razumeju i interpretiraju informacije o svetu rada i budućoj karijeri, da mogu da razjasne nedoumice koje imaju u pogledu izbora profesija ili poslova, da razumeju svoje sposobnosti i definišu stavove u pogledu ponuđenih ili željenih izbora. 

Karijerno vođenje i savetovanje treba da pruži podršku mladima da bolje razumeju sebe i svoje potrebe i da prevaziđu moguće barijere u pogledu daljeg učenja i napredovanja u budućim profesijama.

 Program se realizuje kroz:

 • predavanja i vebinare za učenike u vezi sa izborom studija;
 • onlajn-testove za porfesionalnu orijentaciju – Doktor za karijeru;
 • baze obrazovnih mogućnosti – portal edukacija.rs;
 • organizacije promocija obrazovnih ustanova i agencija za upis na studije;
 • radionice za uspešno konkurisanje za upis na ustanove visokog obrazovanja;
 • radionicu za apliciranje na visokoškolske ustanove;
 • radionicu sastavljanja CV-ja za učenike;
 • predavanja i vebinare za roditelje – „Kako da podržite svoje dete u izboru zanimanja?”;
 • individualne konsultacije;
 • organizovanje stručnih poseta firmama i sajmovima;
 • realizovanje „realnih susreta” – dolazak roditelja u školu i prezentovanje njihovih profesija učenicima.

 

Platforma za karijerno savetovanje: Profesionalna orijentacija i karijerno savetovanje za učenike 4. razreda

Sa srednjom školom otvara se novo pitanje – šta upisati? Naredni korak u školovanju definiše i karijeru, zbog čega je veoma važno da srednjoškolci na vreme donesu pravu odluku. A u Savremenoj gimnaziji oni imaju pomoć stručnjaka, jer učenici 4. razreda u okviru školovanja dobijaju profesionalnu orijentaciju kako bi otkrili svoje afinitete, težnje i talente i usmerili ih na pravi put.

Doktor za karijeru

Šta je Platforma za karijerno savetovanje?

Doktor za karijeru je namenjen svima kojima je potrebno usmerenje u pogledu daljeg školovanja i izbora svog budućeg poziva. Savremenim učenicima on omogućava da spremno dočekaju fakultetsko doba – na fakultetu koji najviše vole i koji je najbolji izbor za njih.

Testiranje pre konačnog odabira fakulteta

Zahvaljujući širini školovanja koje nudi Savremena gimnazija, učenici 4. razreda imaju priliku da, rešavajući testove, saznaju koje oblasti im najviše prijaju – da li su to društvene ili prirodne nauke, da li je kod njih razvijenija umetnička ili sportska crta ili su ipak skloniji medicinskim, humanističkim i tehničkim naukama.

Savremeni učenici dobijaju grupu specijalizovanih testova koji im pomažu da reše sve dileme koje imaju u vezi sa upisom na fakultet, studiranjem i učenjem, kao i svojom karijerom po završetku školovanja uz Paket za studente, koji je besplatan za učenike Savremene gimnazije, a koji inače košta 10.000 dinara.

Čak 4 tipa testova uključeno je u ovu profesionalnu orijentaciju:

 1. Test profesionalnih interesovanja
 2. Test profesionalnih veština
 3. Test stilova učenja
 4. Test spremnosti za studije u inostranstvu

Odgovor na konkretna pitanja

Učenici radeći testove dolaze do odgovora na pitanje „Šta da upišem?”.  Zahvaljujući testovima interesovanja, ličnosti, sposobnosti i opšte kulture saznaće koja su zanimanja najbolja za njih i dobiti odgovore na pitanja:

 • u kojoj oblasti je za njih najbolje da rade,
 • šta je potrebno da se njihove želje poklapaju sa sposobnostima i školskim uspehom,
 • da li je bolje da studiraju u zemlji ili inostranstvu,
 • kako da se na vreme pripreme sa izazovima koji ih očekuju na fakultetu (kolokvijumi, ispiti, stresni ispitni rokovi),
 • i na kraju, koja su najbolja radna mesta za njih.

To su samo neki od odgovora koje četvrtaci dobijaju, nakon čega će mnogo lakše doneti važnu odluku. Savremena se trudi da svojim učenicima pomogne da izgrade uspešnu budućnost i odaberu pravu profesiju za sebe.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.