Kako preživeti upis u srednju školu?

1. KAKO POBEDITI STRES?

1.1 Došlo je vreme za upis − šta vas očekuje?

Ako vas hvata panika oko upisa vašeg deteta u srednju školu, znajte da niste jedini. Svaki roditelj kojem je stalo do budućnosti svog deteta ovaj period shvata veoma ozbiljno. Cilj ovog priručnika je da ozbiljno shvatanje ne pređe u tragično. Srednja škola je veoma osetljivo doba za svakog mladog čoveka… i njegovog roditelja. Ovaj priručnik je kreiran sa željom da vam maksimalno olakša period koji je pred vama, od male mature, odabira škole i upisa do prvih srednjoškolskih dana.

A šta vas sve čeka?

SG_prirucnik_700px

Mala matura

Mala matura je prvi veliki i važan ispit u životu vašeg deteta. Svaki budući srednjoškolac je toga svestan te je dodatni pritisak roditelja potpuno suvišan. Svoje brige oko male mature zadržite za sebe, a svom detetu budite maksimalna podrška, ulijte mu samopouzdanje i veru u uspeh. U ovom priručniku daćemo vam nekoliko saveta kako to najbolje da učinite.

Upis

Ako vas nervira papirologija, prikupljanje dokumenata i čekanje na šalterima, onda je vaš pravi izbor… da se pripremite za to. To je sastavni deo upisa u srednju školu, a kako vaše dete u tom periodu ima dovoljno briga, upravo to je deo u kome vi kao roditelj možete da mu pomognete. Ovde ćete pronaći spisak svih dokumenata koji su vam potrebni.

Odabir škole

Sećate se razgovora sa svojim detetom o tome kako želi da postane balerina ili fudbaler? Sada je vreme je da se spustite na zemlju i razmotrite realne opcije za njegovu budućnost. Imajte na umu da je to, na kraju, izbor VAŠEG DETETA, a da ste vi tu da mu pomognete da donese pravi izbor.

Prvi srednjoškolski dani

Leto je gotovo i vreme je za polazak u novu školu. Vas će zanimati sve − sa kim se upoznao, kakvi su mu drugari i profesori, šta je pojeo za užinu… Ali, budite strpljivi. Sačekajte da se vaše dete adaptira, pa ćete vremenom sve saznati. Ne zaboravite da tokom srednje škole akcenat nije na vama, već na vašem detetu.

1.2 Šta vas zapravo plaši?

Ljudi se najviše plaše nepoznatog. Zato je ovaj priručnik tu da vam pomogne da shvatite šta vas sve očekuje tokom upisa deteta u srednju školu i šta vam sve stoji na raspolaganju kao pomoć da sve te izazove prebrodite zajedno sa svojim detetom.

Čini vam se da se kraj školske godine, mala matura i upis u srednju školu približavaju brzinom svetlosti, a napetost u vama raste. Iako mislite da to uspešno krijete, budite sigurni da tu nervozu prenosite i na svoje dete. To baš i nije najbolji način da mu pomognete…

Kako biste se oslobodili stresa i napetosti, važno je da sagledate koji vas sve izazovi očekuju i da idete korak po korak. Važno je da znate da mala matura i upis u srednju školu ne očekuju samo vaše dete, već na desetine hiljada dece u celoj zemlji. Pa, ako mogu oni, možete i vi.

Vi, kao roditelj, želite sigurnu i uspešnu budućnost za svoje dete i mala matura jeste važan korak na tom putu. Ipak, morate shvatiti da vaše dete, u adolescentskom uzrastu u kojem se sada nalazi, ne može da razmišlja toliko unapred kao vi. Zato je važno da tokom pripreme male mature vi budete glas razuma, a ne paničar.

Sve nas zapravo plaši neizvesnost. Neizvesnost koja proizilazi iz mučenja pitanjima − kakav će uspeh imati na kraju školske godine, da li će broj bodova biti dovoljan za upis željene škole, da li zna koju školu želi da upiše, da li je ta škola pravi izbor i kako će ovo leto uticati na njegov život? Opustite se. Ne možete sve predvideti u životu. Za sada je najvažnije da vaše dete dočeka malu maturu potpuno spremno i da ima ideju koju školu želi da upiše.

1.3 Kako da savladate strah i stres?

Kako biste svom detetu olakšali period upisa u srednju školu, potrebno je da prvo olakšate sebi, kako svoju nervozu ne biste prenosili na njega ili nju. Vaše ambicije kao roditelja morate usmeriti na pozitivnu energiju koju ćete prenositi svom detetu, a za to vam je potrebno da pozitivnu energiju prvo stvorite kod sebe.

Evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći:

1. Imajte poverenja u svoje dete

Vaše dete se vratilo iz škole i odmah započelo gledanje omiljene TV serije. Zamislite − nije krenulo da uči i radi domaći istog trenutka… Za razliku od vas, koji ste to odmah radili kada ste bili tih godina. Je l’ tako beše bilo? Naravno da nije. Pa eto − niste propali u životu. Ono sigurno zna koje su njegove obaveze i zna šta ga čeka. Budite mu podrška tako što ćete imati malo poverenja.

3. Ne menjajte rutinu

Jedan od glavnih pokazatelja panike je iznenadna promena rutine. Ovo se odnosi i na vas i na vaše dete. Važno je da sami sebi ne stvarate paniku, već da funkcionišete normalno. Posećujte prijatelje, izađite u pozorište, bioskop ili organizujte porodični izlet. Jedan propušten dan pripreme za malu maturu je ništa u odnosu na to koliko će vaš mir doprineti toj pripremi.

2. Budite u toku

Činjenica da čitate ovaj priručnik znači da ste posvećeni svom detetu i onome što ga očekuje. Važno je da tako i nastavite. Nemojte bežati od izazova i budite u toku sa onim što se dešava u životu vašeg deteta. Budite u toku da li se sprema za malu maturu, sa kojim predmetima ima problema i, naravno, kako se oseća povodom svega što ga očekuje. Ako ste u toku i vama će biti lakše.

4. Pričajte sa drugim roditeljima

Kao što smo već napomenuli, mala matura se ne dešava samo vama i vašem detetu. Važno je da budete svesni da svi prolaze kroz to. Zato pozovite na kafu roditelje najboljeg druga vašeg deteta ili prijatelje čija su deca već prošla kroz to, i pričajte o onome što vas očekuje. Sasvim je sigurno da će vam mnogo značiti da podelite to sa nekim ko vas razume.

2. PRVI VELIKI ISPIT − MALA MATURA

2.1 Mala matura − velika panika

Zvuči teško? Pa, biti roditelj nije lako! Ali, olakšajte svom detetu…

Mala matura je prvi veliki i važan akademski i životni ispit za svako dete. Iz perspektive vašeg deteta, pismeni i kontrolni zadaci tokom osnovne škole, naspram male mature od koje im mnogo toga zavisi, sada deluju potpuno bezazleno.

Na ovakve životne izazove, a jednom osnovcu mala matura to svakako jeste, ne reaguju svi isto. Ni deca ni roditelji. Ono što je zaista važno jeste da vremena za kvalitetnu pripremu i ostvarivanje dobrih rezultata ima sasvim dovoljno. Zato je bitno da paniku potpuno eliminišete, najpre kod sebe, a zatim i kod svog deteta, jer je upravo prevelika želja za dobrim ishodom ponekad glavna prepreka da se do njega dođe.

Od dana kada ste pre nekih osam godina upisali svoje dete u osnovnu školu, znali ste da će doći vreme za polaganje male mature. U vaše vreme, to se zvalo prijemni ispit, a danas mala matura, što sa psihološke strane ima pozitivan efekat, jer ne polažete ispit da bi vas negde primili, već jednostavno sumirate ono što ste učili tokom osnovne škole.

Mala matura je stres za vaše dete i za vas, to je potpuno jasno i neizbežno. Ovaj priručnik je napravljen ne da bi vam objasnio da ovakav stres ne postoji, već da bi vam pomogao da taj stres kontrolišete i smanjite na najmanji mogući nivo. Kao što smo rekli, svako dete drugačije reaguje na ovaj izazov.

Neka deca će često pričati o tome, neka neće to ni spominjati, a neka će se praviti da to nije ništa posebno… Ali budite sigurni da je u ovom periodu, pored bubuljica, prvih ljubavi i komentara na velikom odmoru, to glavna briga vašeg deteta.

Vaš zadatak je da svom detetu budete podrška i motivator, a ne gonič sa bičem u ruci koji će mu već stresan period učiniti još stresnijim. Zato se naoružajte strpljenjem i smirenošću, jer samo tako možete na najbolji način da pomognete svom detetu.

Šta to u praksi znači?

 • Budite u toku, ali ga nemojte svakoga dana proveravati.
 • Pričajte o tome, ali onda kada se vašem detetu priča.
 • Motivišite ga da da sve od sebe, ali ga nemojte slati u sobu da uči.
 • Pomozite mu da se organizuje, ali nemojte sakrivati kabl od kompjutera i televizora.
 • Verujte u najbolji ishod, ali nemojte stvarati preveliki pritisak.

Zvuči teško? Pa, biti roditelj nije lako! Ali, olakšajte svom detetu…

2.2 Kako se najbolje pripremiti?

Pripreme za polaganje male mature zapravo traju osam godina. Tokom cele osnovne škole vaše dete se, učeći za kontrolne i pismene zadatke, sprema za ovaj završni ispit. Zato, ono što je jedino neophodno uraditi tokom ovih par meseci uoči male mature jeste obnoviti gradivo, proći kroz forme testova i zaokružiti znanje koje vaše dete već poseduje.

Na raspolaganju su vam različiti servisi za pripremu male mature kao što je portal Mala matura: (www.mala-matura.com) ili OKmatematika (www.ok-matematika.com).

Zahvaljujući ovim online servisima, vaše dete može već danas da počne sa pripremom za polaganje male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i za kombinovani test iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Ovi online servisi stvoreni su sa željom da vašem detetu maksimalno olakšaju pripremu za polaganje male mature, i to putem interneta, od svoje kuće, gde se vaše dete oseća najopuštenije i najspremnije za rad.

Tokom aprila se u svim osnovnim školama organizuje probno polaganje male mature koje ima za cilj da umanji neizvesnost i pruži uvid u ono što ih očekuje u junu, kada će biti održan pravi završni ispit. Naravno, probno polaganje će biti i pokazatelj koliko je trenutno znanje vašeg deteta i koliko je još posla ostalo do juna.

Srećom, za ovakve provere nije potrebno da čekate april. Zahvaljujući sajtu www.mala-matura.com, vaše dete može svakoga dana da radi testove kakvi ga očekuju na završnom ispitu u junu i da proverava koliko napreduje iz nedelje u nedelju, a na raspolaganju mu stoje i realne online simulacije završnog testa. To je svakako najbolji način za temeljnu pripremu i za smanjenje tenzije i stresa, jer ćete biti u toku sa svim aktivnostima vašeg deteta uoči male mature.

Na ovom sajtu možete pratiti i najnovije vesti vezane za malu maturu, termine, način bodovanja i sve ono što može da zanima vas ili vaše dete.

Kao roditelju, na vama je da svom detetu obezbedite uslove za pripremu male mature i da mu budete najveća podrška. Kako ćete mu pomoći na najbolji način?

1. Pomozite detetu da se organizuje

Ovo je prvi veliki akademski izazov u životu vašeg deteta i bitno se razlikuje od pripreme za pismeni zadatak. Vi ste već navikli da se organizujete i kroz srednju školu, fakultet, pa i danas na poslu. Pomozite svom detetu da napravi dnevni, nedeljni i mesečni plan pripreme za završni ispit.

2. Ulivajte mu samopouzdanje

Sasvim je sigurno da će tokom pripreme male mature vaše dete naići na prepreke u gradivu koje će predstavljati problem i koje će delovati nepremostivo. Tada je važno da budete pozitivni i da svoje dete uverite da ono to može. Nipošto se nemojte ljutiti, paničiti ili biti skeptični.

3. Ne pričajte previše o tremi

Ako često zapitkujete svoje dete da li ima tremu, time zapravo pokušavate da se rešite svoje treme, a vaše dete će je dobiti iako je do tada nije imalo. Dete će shvatiti da je normalno da ima tremu, čim ga toliko zapitkujete i samo ćete stvoriti bespotreban pritisak. Zato pričajte o pozitivnim stvarima, šta je sve od gradiva prešao tokom dana i da, zapravo, to nije bauk.

4. Govorite da će sve biti u redu

Vi se kao roditelji brinete kako će vaše dete proći na završnom ispitu i često pomišljate na negativan ishod. Takve misli, ako ih imate, zadržite za sebe. Kao što smo rekli na početku priručnika, ovde nije reč o vama, već o vašem detetu. Njemu govorite da će sve biti u redu, jer dete mora da bude sigurno da će zaista tako i biti.

2.3 Dočekajte rezultate spremni

Mala matura je gotova i pred vama je nekoliko dana iščekivanja rezultata. Često je baš ovo period najveće tenzije, pre svega kod dece, ali i kod roditelja. Ovih nekoliko dana donosi veliku napetost jer sada ništa više ne zavisi od vas, to jest od vašeg deteta.

Preliminarni rezultati testova objavljuju se već nakon dva do tri dana, dok konačni rezultati obično budu objavljeni 6 do 7 dana nakon poslednjeg testa. Online mediji gotovo istog dana objave tačna rešenja testova. Veoma je važno da ne insistirate da vaše dete proveri odgovore. Jednostavno, neka se deca, znajući da više ne mogu da utiču na ono što su uradila, ne opterećuju tačnim odgovorima pre objavljivanja rezultata.

Takođe, postoji velika opasnost da u panici vaše dete permutuje određene odgovore i da pomisli da nije unelo tačan odgovor iako jeste, što predstavlja dodatan stres. Dakle, ukoliko želi da uporedi rezultate, vaše dete će to samo učiniti, jer je to navika koja se stiče ili ne stiče tokom samog školovanja (nakon pismenih i kontrolnih zadataka).

Kao što smo već rekli, kada smo pričali o periodu pripreme za malu maturu, ne stvarajte vanredno stanje u kući, već pomozite svom detetu da se malo rastereti. Idite zajedno u pozorište ili na utakmicu i pomozite mu da barem na dva dana skrene misli sa male mature.

2.4 Rezultati su stigli − šta sada?

Rezultat male mature je zapravo rezultat temeljne pripreme, i ako je vaše dete odgovorno pristupilo pripremanju završnog ispita − nemate razloga za brigu. Ipak, morate biti spremni i na to da rezultati mogu da budu i nešto slabiji u odnosu na ono što ste očekivali vi kao roditelji i na tu eventualnost morate da odreagujete na pravi način.

Svako, pa i vaše dete, ima pravo na loš dan ili blokadu na jednom od testova, što može doprineti nešto slabijem ukupnom rezultatu. Vi morate biti svesni da to nije kraj sveta i ne smete da dozvolite da vaše dete to doživi na taj način. Umesto toga, razmotrite koje su najbolje opcije na osnovu rezultata i izvucite najbolje iz toga.

Ipak, ukoliko vaše dete na pravi način sprema malu maturu, a vi kao roditelji usvojite pristup iz ovog priručnika, nema sumnje da će i rezultati biti odlični.

2.5 Kriterijumi rangiranja i bodovanje

Kako biste mogli da sagledate rezultate, za vas smo izdvojili zvaničan sistem bodovanja i rangiranja za upis u srednju školu:

Kriterijumi

Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se pomoću bodova ostvarenih na osnovu uspeha tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova ostvarenih na završnom ispitu (maksimalno 30, svaki test nosi po 10 bodova). Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvojili neku od nagrada na takmičenjima (najviše 20 bodova po predmetu). Uračunati su samo bodovi ostvareni na takmičenju u osmom razredu.

Završni ispit traje tri dana:

1. dan – srpski, odnosno maternji jezik,
2. dan – matematika,
3. dan – kombinovani test (zadaci iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije).
Sva tri testa nose po 10 bodova, dakle − ukupno 30 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2014/2015. godine.

Učenici mogu da steknu i dodatne bodove ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu.

Bodovi

Ukupan broj bodova koji će se uzeti u razmatranje prilikom upisa u srednju školu obračunava se na osnovu uspeha u školi i bodova ostvarenih na završnom ispitu. Na osnovu uspeha u školi moguće je ostvariti ukupno 70 bodova, dok završni ispit nosi maksimalnih 30 bodova.

Uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova:

 • Prvo mesto – 20 bodova,
 • Drugo mesto – 18 bodova,
 • Treće mesto – 14 bodova.

Uspesi na republičkim takmičenjima nose:

 • Prvo mesto – 8 bodova,
 • Drugo mesto – 6 bodova,
 • Treće mesto – 4 bodova.

3. KAKO ODABRATI PRAVU ŠKOLU?

3.1 Kakve sve srednje škole postoje?

Mala matura je gotova, a samim tim i osnovna škola. Pred vašim detetom je novo poglavlje u životu, koje započinje prvim velikim izborom − koju srednju školu upisati? Morate biti svesni da je to, pre svega, izbor vašeg deteta i da ste vi tu samo da pružite sugestije.

Kako bismo vam pomogli da sagledate sve aspekte, predočićemo vam kakve sve srednje škole postoje u našoj zemlji:

1. Gimnazija

gimnazijaGimnazija predstavlja srednju školu koja pruža široko opšte obrazovanje i najbolja je solucija za one koji su uvereni da će nakon srednje škole upisati fakultet i tako nastaviti akademsku karijeru. Gimnazija ipak nije samo nastavak osnovne škole, već bi trebalo da bude priprema mladih ljudi za buduće akademske izazove koji ih očekuju.

U Beogradu postoji mnogo gimnazija, ali one, naravno, nisu iste. Za vaše dete je važno da gimnazija ima savremen pristup i metodiku nastave, da koristi nastavna sredstva 21. veka i da omogući vašem detetu prohodnost na putu ka bilo kom svetskom univerzitetu. Savremena gimnazija je sasvim sigurno jedina gimnazija u našoj zemlji koja ispunjava sve ove kriterijume.

2. Srednja stručna škola

strucnaskolaSrednja stručna škola je idealna za one koji ili nemaju nameru da nastavljaju školovanje posle srednje škole, već žele da se osposobe za rad u određenoj oblasti na srednjoškolskom nivou, ili za one koji već sada znaju šta će studirati, pa žele da već kroz srednju školu steknu stručno znanje iz te oblasti. Kada je izbor ovakve srednje škole u pitanju važno je da to bude oblast koja ima perspektivu, budućnost i da ta profesija zahteva sve više stručnjaka.

3. Umetnička škola

umetnickaskolaUmetničke škole su prilagođene deci koja su posebno nadarena za neku vrstu umetnosti. Ako razmatrate mogućnost upisa vašeg deteta u ovakvu školu, morate biti posebno obazrivi. Precenjivanje i neobjektivno sagledavanje talenata vaše dece može ozbiljno ugroziti njihovu budućnost. Ne dozvolite sebi da dete postane sredstvo za ostvarenje vaših ličnih ambicija, već odaberite školu koja je u najboljem interesu vašeg deteta. Ukoliko je neosporna činjenica to da je vaše dete talentovano, onda je ovakva škola pravi izbor.

3.2 Kako ćete prepoznati dobru školu?

I vama je, uostalom, kao i većini ljudi, srednjoškolsko doba ostalo u vrlo lepom sećanju. Prve ljubavi, odrastanje, druženja… I verovatno sada svoju srednju školu ne biste menjali ni za šta na svetu? Ipak, kada je došlo vreme da vaše dete odabere srednju školu, neke odlike te škole postaju prioriteti. Prirodno je da za svoje dete želite najbolju školu sa najboljim obrazovanjem i zato je važno da znate kako ćete je prepoznati:

1. Metodika nastave

Važno je da vaše dete radi po nastavnom planu koji je prilagođen današnjem vremenu i vremenu u kojem će vaše dete studirati i raditi. Dakle, bitno je da nastava bude savremena u svakom smislu i da dete nauči da koristi najsavremenija nastavna sredstva. Tako, učenici Savremene gimnazije svakodnevno koriste tablet uređaje sa brojnim aplikacijama za učenje, elektronske sveske i dnevnike, i druga sredstva koja garantuju najbolju nastavu.

3. Bezbednost

Vama je kao roditelju najvažnije da budete sigurni da je vaše dete potpuno bezbedno kada ga ujutru pošaljete u školu i da ne strepite da li će mu se nešto dogoditi. Zato se dobro informišite kakve su bezbednosne procedure i standardi u školi o kojoj razmišljate. Uverite se da je u pitanju bezbedna škola sa najboljim mogućim sistemom zaštite svakog deteta.

2. Profesori

Najvažniji deo svake škole su profesori koji će raditi sa učenicima. Oni moraju biti iskusni, ali i mladi da razumeju svet koji se konstantno menja. Važno je da profesori budu vaši partneri u obrazovanju deteta, jer samo zajedno možete obezbediti najbolje za vaše dete. Tako je Savremena gimnazija jedna od retkih škola u Srbiji u kojoj se koriste elektronski dnevnici koji roditeljima pružaju uvid u uspeh njihove dece, u bilo kom trenutku.

4. Različite aktivnosti

Obrazovanje je danas mnogo više od slušanja predavanja i učenja. Zajedno sa vašim detetom razmotrite kakve sve vannastavne aktivnosti nudi škola o kojoj razmišljate. Raspitajte se da li poseduje prostorije i opremu za sportske aktivnosti, da li organizuje umetnička dešavanja i prostorije kao što su školski restoran, savremeno opremljena biblioteka i slično.

5. Prohodnost na putu ka fakultetima

Nastavak školovanja je vrlo važan faktor prilikom izbora srednje škole. Ovo se posebno odnosi na gimnaziju, ukoliko je ona izbor vašeg deteta. Ona je zapravo priprema za dalje studije i zato je važno da nastavni plan, metodika i sticanje veština za efikasnije učenje budu na najvišem nivou, kako bi vašem detetu gimnazija obezbedila upis na željeni fakultet i uspešne studije. fakultet

3.3 Upis

Nakon odabira srednje škole predstoji onaj manje uzbudljiv, ali podjednako iscrpljujući deo formalnog upisa − papirologija.

Vi niste mogli da učite umesto svog deteta, niti da polažete umesto njega, ali možete da mu pomognete da prikupi neophodnu dokumentaciju na osnovu koje će se upisati u srednju školu, a mi smo tu da pomognemo vama.

Evo koja dokumentacija vam je neophodna:

 • izvod iz matične knjige rođenih,
 • popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu,
 • svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi,
 • svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole,
 • uverenje o položenom završnom ispitu,
 • lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja),
 • diplome kao dokazi o osvojenim nagradama.

4. NOVA ŠKOLA − NOVI IZAZOVI

4.1 Šta je sve novo u novoj školi?

Nakon stresnog proleća i male mature, završilo se i leto pred polazak u srednju školu. Morate biti spremni na to da ono što će vas zanimati u početku − profesori, udžbenici, gradivo nije ono što je sada u fokusu vašeg deteta.

Pred njim je period uklapanja u potpuno novu sredinu, novo društvo, nove navike… Zato budite strpljivi i nemojte ga svakog dana ispitivati šta ima novo… Vašem detetu je sada sve novo. Dajte mu vremena da se privikne.

4.2 Kako se pripremiti za prve dane?

Ovog septembra se naoružajte strpljenjem. Vaša znatiželja nije ono što je sada najvažnije, već period adaptacije vašeg deteta na novu sredinu i izazove. Dete ne možete pripremiti, jer je ono na to već spremno. Svim prvacima će to biti prvi dan i morate pustiti da stvari idu svojim tokom.

slika

Što se tiče vas, pokušajte da sebe stavite u drugi plan i budite podrška svom detetu. Savremeni pristup obrazovanju podrazumeva partnerstvo škole i profesora sa roditeljima, tako da ćete biti u toku sa onim što se dešava u školi.

Nadamo se da će vam ovaj priručnik biti od koristi i da će vam pomoći da period upisa vašeg deteta u srednju školu prođe sa što manje stresa i sa što boljim rezultatom. Ako usvojite barem neke od naših saveta, sigurni smo da će biti tako.

Niste ni svesni koliko će brzo naredne četiri godine proleteti i zato se potrudite da one budu korisne i bezbrižne za vaše dete. A nakon toga sledi upis na fakultet i mnogo veće brige od ovih sada. Zato se pridržavajte ovih saveta i prođite kroz upis bezbrižno.

Srećno!

AKO JE VAŠ IZBOR GIMNAZIJA − NEKA BUDE SAVREMENA

U ovom priručniku smo vam dali brojne savete kako da period pripreme i polaganja male mature prebrodite sa što manje stresa i sa što većim uspehom i kako da donesete pravu odluku kada je odabir srednje škole u pitanju.

Sada želimo da vam ponudimo konkretan predlog kada je gimnazija u pitanju. Jedina gimnazija koja ispunjava sve kriterijume o kojima smo govorili u priručniku je Savremena gimnazija.

Zašto je Savremena gimnazija pravi izbor za vaše dete?

Savremena gimnazija je osnovana sa idejom da bude savremena u svemu. Metodika nastave koja se primenjuje u ovoj školi predstavlja najsavremeniji pristup obrazovanju koji trenutno postoji u svetu. Umesto odavno prevaziđene ex-catedra nastave koja se primenjuje u većini gimnazija u Srbiji, Savremena gimnazija stavlja učenika u fokus nastave, a ne profesora.

Učenici Savremene gimnazije podstiču se na kritičko i kreativno razmišljanje, umesto mehaničkog učenja lekcija. Takvim pristupom učenici stiču znanje koje neće zaboraviti nakon prvog sledećeg pismenog zadatka i stiču veštine efikasnog učenja, koje će im biti od ogromne pomoći tokom daljeg obrazovanja.

savremena

Savremena gimnazija je internacionalna gimnazija koja radi po programu Odeljenja za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu, kao i po Nacionalnom planu i programu Republike Srbije.

Na pitanje šta je to toliko drugačije u Savremenoj gimnaziji, što je izdvaja od ostalih gimnazija u Srbiji? Odgovor je SVE! Učenici u Savremenoj gimnaziji, umesto gomile svezaka, knjiga i pribora, nose tablet uređaje i koriste najsavremenije tehnologije i aplikacije za učenje. Elektronske sveske, knjige u digitalnoj formi, interaktivne table, elektronski dnevnici − samo su neka od najmodernijih nastavnih sredstava koja nastavu u Savremenoj gimnaziji čine boljom i efikasnijom.

Nastava je bilingvalna, što znači da učenici mogu da biraju na kom jeziku žele da prate nastavu: srpskom ili engleskom, a program po kome radi je zvanično akreditovan od strane Odeljenja za međunarodne ispite Univerziteta u Kembridžu, kao i od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kada se uzme u obzir bezbednost učenika, koja je na najvišem mogućem nivou, i prohodnost na putu ka bilo kom univerzitetu u svetu, jasno je zašto je Savremena gimnazija pravi izbor za vaše dete.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.