MUZIČKO

Pisanje„ Rukoveti” i pravljenje „strašne muzike”

Na jednom od časova muzičkog, na kom su učili o kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, učenici su imali priliku da se upoznaju sa njegovim „Rukovetima”, nakon čega je svako od njih sastavljao svoju rukovet, vodeći se Mokranjčevim principima (pesme sa područja jednog naroda, kontrastne pesme na osnovu muzičkih parametara i teksta, i aranžman drugačiji od originala). 

Jedan od interesantnijih časova bio je čas posvećen Halloweenu, kada su se učenici upoznali sa terminom „primenjena muzika” i uvideli značaj koji ona ima kada je u službi nekog drugog medija, u ovom slučaju televizije.

Prvo su gledali video-klipove sa muzikom iz Hičkokovog filma „Psiho”, a potom su analizirali šta je to što čini da ona zvuči strašno. Usledio je isečak iz filma „Ptice”. Nakon toga gimnazijalci su nekoliko puta slušali samo muziku, dakle, bez vizuelnog dela, uviđali njenu gradaciju i način na koji je ispoljen dramski krešendo i porast tenzije, a zatim su muziku opisivali.

Diskutovali su o tome kako je i tišina važna za muziku, jer ističe emotivni doživljaj slušaoca. Za domaći su imali da naprave kratak video sa strašnom muzikom. Svaki rad je nakon gledanja prezentovan i detaljno analiziran, a zatim se diskutovalo o njemu.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.