SEKCIJE

Između magije i hemije

Ova sekcija je napravljena da bi se na kreativniji način predstavila hemija.

Eksperimente poput duha iz boce i slonovske paste, koji su danas prava atrakcija, učenici obožavaju da izvode. Posebno im je zanimljiva slonovska pasta, tokom koje pažljivo odmeravaju kalijum-jodid uz par kapi detardženta i posmatraju šta će ta kombinacija izazvati.

Učenike je posebno oduševilo to što ih je na ovim sekcijama nekoliko puta do sada posetila ekipa sa eduTV-a, pa su imali mogućnost da snimaju emisije i pokažu svoje umeće. Tako su mladi hemičari postali i voditelji programa.

Na jednom času, eksperimenti su rađeni isključivo materijalima koji se nalaze u kućnoj upotrebi, poput ulja, sirćeta, aspirina, boja koje se koriste za kolače, kokičara, bombona… Jednostavni eksperimenti, koje učenici mogu da pokažu jedni drugima kod kuće, bili su pravo iznenađenje, posebno kada je reč o hemijskom koktelu. Sastojci ovog koktela su: dve tečnosti, koje ne mogu da se mešaju; boja koja prelazi u donji sloj, bez ikakvog zaustavljanja u prvom sloju; kao i aspirin koji želi i trudi se, ali ne uspeva da ih pomeri. Hemijski zakon o rastvorljivosti, koji je do tada predstavljao jednu tešku nerazumljivu definiciju, konačno je shvaćen na delu.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.