Učenici Savremene gimnazije posetili izložbu otvorenu u Kući legata

Učenici Savremene gimnazije uživaju u posetama različitim izložbama i kulturnih događaja. Kao pravi ljubitelji umetnosti, nisu mogli da propuste jedinstvenu priliku da pogledaju radove Salvadora Dalija, jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka, te su protekle nedelje posetili izložbu „Dalijevi božanstveni svetovi“ otvorenu u Kući legata.

Učenici Savremene gimnazije na izložbi

Nadrealni prikazi Biblije i Božanstvene komedije

Đaci Savremene gimnazije u Kući legata na izložbiTokom posete izložbi, učenici su mogli da pogledaju preko 240 grafičkih listova Salvadora Dalija iz njegovih najobimnijih opusa – „Božanstvena komedija“ i „Biblija Sakra“, zatim „Dalijevi konji“, kao i „Omaž Leonardu da Vinčiju“.

Kako bi na najbolji način razumeli umetnost ovog nadrealiste, profesorka likovne kulture Ana Manojlović potrudila se da učenicima predstavi Dalijev intrigantan portret, način života, a pre svega tehnike koje je koristio stvarajući svoje radove.

Genijalnost Dalijevih radova probudila maštu učenika

Prema rečimĐaci posmatraju umetnička dela a učenika, grafike jednog od najpoznatijih nadrealista nadahnule su ih i podstakle da u svojoj mašti ožive scene iz značajnih književnih dela. Tako su, zahvaljujući poznavanju biblijskih motiva mogli lako da razumeju Dalijeve radove inspirisane najčitanijom knjigom na svetu.

S obzirom na to da učenike uskoro očekuje izučavanje dela humanizma i renesanse, kada će se upoznati sa Danteovom „Božanstvenom komedijom”, Dalijeve predstave ovog svetskog klasika dodatno će im pomoći da shvate Danteovo stvaralaštvo.

Značaj kulturnih poseta

Posmatrajući Dalijeve grafike, učenici su se upoznali sa sadržajem Biblije i „Božanstvene komedije“ na sasvim drugačiji način, zbog čega ova izložba ima specifičan edukativni karakter.

Posećujući ovakve i slične kulturne događaje, učenici obogaćuju stečena i usvajaju nova znanja, i razvijaju svest o značaju koji za njihovo opšte obrazovanje imaju kulturna dešavanja.

Sve fotografije sa izložbe pogledajte u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.