Čas likovnog na izložbi Pikasovih grafika

Savremeni gimnazijalci su u utorak, 28. marta, posetili Kuću legata kako bi uživali u izložbi grafika koje je Pablo Pikaso, jedan od najvećih umetnika svih vremena, uradio između 1930. i 1937. godine.

Mladi ljubitelji dela ovog čuvenog španskog slikara i vajara imali su priliku da posvedoče o njegovom neizmernom talentu i umetničkom stilu, po kome je i danas prepoznatljiv, i da obogate svoja znanja o tehnikama stvaranja u grafici.

„Vollard Suite”: Grafike koje inspirišu

Izložba „Vollard Suite” obuhvata 27 listova različitih motiva i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: „Ljubavna bitka”, „Skulptorov atelje”, „Rembrant”, „Minotaur” i „Slepi Minotaur”.

Ove grafike su nastale na podsticaj Ambroaza Volara, velikog kolekcionara i Pikasovog bliskog prijatelja. Osim 80 listova iz Volarove mape, savremeni gimnazijalci su u Kući legata videli i šest plakata, tri litografije, tri tanjira i skicen blok. Saznali su sve o ovim delima i procesu njihovog stvaranja, a osim kustosa, koji ih je vodio kroz izložbu, profesorka likovne kulture Ana Manojlović dodatno im je objasnila tehnike suve igle i bakropisa, kojima se Pikaso služio prilikom stvaranja ovih dela.  

Pikasova izložba grafika

Savremeni gimnazijalci u ulozi Pikasa

Kako bi na pravi način doživeli ovu vrstu likovne tehnike, učenici Savremene gimnazije su pokazali svoj talenat kroz kreativan zadatak. Stavili su se u ulogu Pikasa i pokušali da reprodukuju jedno od dela sa izložbe koje je na njih ostavilo najjači utisak. Na taj način uvideli su značaj ove veštine i dobre likovne tehnike u umetničkom izražavanju.

Koliko je zahtevno stvoriti delo koje sadrži manje likovnih elemenata od onih na koje su ranije navikli, bilo im je dosta jasnije nakon ovog stvaralačkog izazova.

Učvršćivanje ljubavi prema umetnosti

Profesori Savremene gimnazije znaju da se znanje ne stiče samo u učionici i u školskim klupama, i baš zato svojim učenicima pružaju priliku da razviju umetničku svest kroz brojne kulturne, obrazovne posete i manifestacije.

Na taj način, pored bogatijeg znanja iz oblasti umetnosti, učenici šire i granice svog stvaralačkog izražavanja, što je od izuzetnog značaja za njihov celokupan razvoj.

Pogledajte još fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.