Omiljene aplikacije i igrice za lakše i zanimljivije učenje

Uz popularne aplikacije, učenje na tabletima postaje lakše i interesantnije, učenici su maštovitiji, aktivniji na času, motivisani su da istražuju i uče, brže napreduju i postaju uspešniji. Zahvaljujući Google Drive-u i Kingsoft Office aplikaciji, postoje elektronske sveske za svakog učenika pa umesto u džepu ili rancu, online svesku deca nose na mobilnom telefonu, tabletu ili računaru i mogu da joj pristupe kad god i gde god da se nalaze.

Igrica na času? Iako zvuči suviše zanimljivo da bi bilo stvarno, složićete se da je čas istorije neuporedivo dinamičniji i efikasniji kada se istorijske činjenice otkrivaju kroz smišljanje taktike za bitku u igrici Great Battles Medieval. Aplikacije pružaju mogućnost da učenje svakog predmeta na ITHS-u postane dragocena avantura kroz svet nauke, istorije, biologije, matematike, umetnosti...

Omiljene aplikacije među našim učenicima su Kingsoft Office, Nearpod, YouTube, GIF Creator, Edmodo, Great Battles Medieval, Gmail, Google Drive, Webmaster lite, Stop Motion Maker, Google Earth, PhotoShop, PS Touch, Video Maker...

1. WPS Office

wpsAplikacija WPS Office  služi za kreiranje mobilne elektronske sveske kojoj mogu pristupiti u svakom trenutku. Pored beleški sa časa, učenici na veoma jednostavan način mogu u dokument da ubace i neku skicu, sliku, tabelu itd.

2. Nearpod

nearpod

Zahvaljujući Nearpod aplikaciji, kompletna nastava može da se izvodi samo uz pomoć tablet računara. Profesor je u mogućnosti da diktira tempo časa, menjajući sadržaj slajdova. Ova aplikacija podstiče fokusiranost učenika na predavanje, veću interaktivnost, dinamiku i zanimljivost časa.

 3. Youtube

youtube

 YouTube se koristi u multimedijalnoj nastavi; učenicima se, recimo, putem videa pokazuje kako se rešavaju zadaci iz matematike i izvode formule, prikazuju laboratorijske vežbe, snimci ekranizovanih književnih dela i slično... Cilj je da se na slikovit način trajno usvoje željena znanja.

4. Džepni pravopis

dzepni pravopis

Elektronski, džepni pravopis je aplikacija koja je učenicima pri ruci kada treba da pišu domaće zadatke, blogove, sastave i slično. Pomaže im kada nisu sigurni kako treba nešto da napišu i kada da primene određeno pravopisno pravilo. Na ovaj način oni mogu sami da isprave svoje greške.

5. GIF Creator

gif

Uz pomoć aplikacije GIF Creator, učenici mogu uspešno praviti raznovrsne animacije i kreirati gif-ove koji olakšavaju rad u nastavi i čine ga zanimljivijim.

 

6. Edmodo

edmondo

Aplikacija Edmondo služi za postavljanje istraživačkih zadataka za učenike, edukativnih igara, kvizova, diskusija u kojima deca učestvuju. Učenici na svojim profilima ovde imaju evidenciju zadataka, komentara nastavnika i svojih dostignuća.

7. Great Battles Medieval

medieval

Koristeći Great Battles Medieval aplikaciju učenici na časovima istorije utvrđuju gradivo na zanimljiv i kreativan način, mogu da zavire u srednjovekovna naselja, otkriju izgled srednjovekovne vojske, osmisle taktiku za neku bitku.

8. Google Drive

google drive

Mogućnost alikacije Google Drive pruža komunikaciju sa učenicima. Sada u svakom trenutku mogu da pronađu određenu prezentaciju sa časa, mogu da informišu profesora kada urade domaći zadatak tako što mu omoguće pristup...

9. KVD Karnaugh i MiniKarnaugh

mini

Kroz KVD Karnaugh i MiniKarnaugh aplikaciju učenici na praktičnim primerima mogu da savladaju logičke funkcije koje su od izuzetnog značaja prilikom projektovanja digitalnih kola. Reč je o funkcijama sa 4 promenljive i lako se uočava način grupisanja i princip rada. Nakon odrađene laboratorijske vežbe, učenici su u potpunosti spremni za proveru znanja.

10. Webmaster lite

web mAster

Aplikacija Webmaster lite pruža učenicima mogućnost da na tablet uređajima unose HTML kod i da na taj način urade laboratorijske vežbe. 

 

 11. Stop Motion Maker

ştop motion

Specifična aplikacija Stop Motion Maker koristi se za kreiranje različitih animacija, kreiranje stop animacija u različitim programskim okruženjima koje nastavu čine lakšom i interesantnijom.

 

Leave a Reply

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.