Nezaboravan interdisciplinarni čas: Savremeni forenzičari otkrili detalje ubistva Julija Cezara

Savremeni gimnazijalci su se u četvrtak, 3. maja, našli u ulozi forenzičara, a prostorije njihove škole su postale mesto zločina koje je trebalo rasvetliti.

Na interdisciplinarnom času koji je povezao znanja stečena na časovima istorije, biologije i latinskog jezika, oni su otkrivali sve misterije u vezi sa ubistvom rimskog vojskovođe Julija Cezara.

Zabavna i kreativna nastava za lakše učenje

Ova nezaboravna forenzička avantura počela je istraživanjem mesta zločina rekonstruisanog na osnovu istorijskih podataka.

Kroz razgovor sa profesorkom biologije Anom Vasilić učenici su otkrili detalje razvoja i istorijata forenzičke nauke. Nakon analize tehnika i metoda koje se koriste u sudskoj forenzičkoj medicini savremeni gimnazijalci su imali zadatak da sastave zapisnik sa mesta zločina na latinskom jeziku i utvrde osnovne činjenice o mestu, vremenu, prikupljenim dokazima i učesnicima ovog zločina.

interdisciplinarni čas

Za učenike je najuzbudljivije bilo analiziranje šeme potencijalnih ubodnih rana koje su ubice zadale Cezaru. Savremeni forenzičari su nakon detaljne analize otkrili koji od načinjenih uboda je mogao biti fatalan na osnovu dubina rane i povređenog organa, nakon čega su zaključili da nije bilo moguće da Cezar izgovori čuvenu rečenicu „Tu quoque, Brute, mi fili?” jer je smrtonosni ubod bio takav da nije bilo moguće da posle njega govori.

Na kraju ovog interdisciplinarnog časa učenici su sumirali sve zaključke do kojih su došli istražujući ovaj slučaj koristeći aplikacije na iPad uređajima.

Savremena gimnazija će nastaviti da neguje praksu održavanja kreativnih časova na kojima učenici mnogo lakše pamte i aktivno učestvuju, a koji im omogućavaju da na zanimljiv način povežu naučeno gradivo i praktično primene stečeno znanje.

 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.