Uspesi savremenih gimnazijalaca na seminarima u Istraživačkoj stanici „Petnica”

Savremeni gimnazijalci su imali čast i zadovoljstvo da zahvaljujući svom znanju, uspehu, bogatim interesovanjima i talentima postanu učesnici zimskog seminara Istraživačke stanice „Petnica”.

Milica Petronijević, Jovana Jocić, Lucija Drakulović, Ivona Rambosek, Sofija Škaro, Ivan Filip Kovačević, Aleksandar Mara i Vojin Trivanović uspešno su završili seminar i vratili se bogatiji za brojna nova znanja.

„Petnica”

Odlični utisci i zaslužene pohvale

Savremeni gimnazijalci su u „Petnici” pratili veoma intenzivan program predavanja, razgovora i vežbi i otkrili zanimljivosti iz sveta arheologije, antropologije, lingvistike i drugih prirodnih nauka. Njihovi utisci svedoče o uspešnoj realizaciji programa i zainteresovanosti učenika da prošire znanja koja stiču u Savremenoj gimnaziji.

Aleksandar Mara, učenik prvog razreda, opisao je svoje iskustvo ovako:

Aleksandar Mara

Svidelo mi se društvo i to što sam upoznao dosta drugih učenika sa sličnim interesovanjima, a sa kojima sam nastavio druženje i komunikaciju. Predavanja iz biologije su bila interaktivna i zanimljiva. Stekli smo nova znanja, naučili kako da nađemo pouzdane izvore i kako se piše naučni rad. Moj rad je bio na temu Cheloniidae” i odbranio sam ga tako što sam ga prezentovao i odgovarao na pitanja saradnika, rukovodilaca i drugih učesnika u seminaru.

Slične impresije sa nama je podelila i savremena gimnazijalka Sofija Škaro:

Sofija ŠkaroSeminari su bili zanimljivi i informativni. Saznala sam stvari koje pre nisam znala i naučila dosta o neandertalcima, što mi je promenilo mišljenje o njima i zbog čega ih sada poštujem više. Pisali smo radove o različitim kulturama, nalazištima i o određenim artefaktima, a moja tema se odnosila na žutobrdsku kulturu, za koju ranije nisam ni čula.

Ivan Filip Kovačević obezbedio učešće na prolećnom i letnjem seminaru

Savremeni gimnazijalac Ivan Filip Kovačević se na zimskom seminaru „Petnice” posebno istakao. Ivan se na njemu upoznao sa osnovama antropologije, a osim na predavanjima, svoja znanja je bogatio i u biblioteci, samostalno radeći na svom zadatku – izučavanju pojma agency u antropologiji.

Njegov prikaz knjige Dragane Antonijević „Karađorđe i Miloš. Mit i politika” pozitivno je ocenjen, što je Ivanu Filipu omogućilo da učestvuje i na prolećnom seminaru, koji je održan od 20. do 23. aprila.

Ivan FIlip

Budući da je ovaj seminar bio besplatan i zavisio je od dobro napisanog prikaza antropološke knjige, doživljavam ga kao nagradu za svoj rad, usvojeno znanje i zalaganje, rekao nam je Ivan Filip.

Savremeni gimnazijalac je ostvario veliki uspeh i na prolećnom seminaru, gde je zbog odličnog rada „Mobilni telefon i načini njegovog korišćenja – opis građe” obezbedio učešće i na letnjem seminaru. Ivan Filip je istakao i koliko mu je način rada i sticanja znanja u Savremenoj gimnaziji pomogao da uspešno realizuje sve zadatke.

Ovo iskustvo mi je veoma korisno, jer sam mnogo toga novog čuo i naučio, ali i bio u prilici da, kao jedini polaznik seminara antropologije iz privatne gimnazije, odmerim svoje sposobnosti i veštine u odnosu na polaznike iz cele Srbije. Sa znanjem koje stičem u Savremenoj gimnaziji i načinom rada koji praktikujemo u našoj školi brzo i lako sam savladao zadatke koje sam tamo imao i uspešno se kvalifikovao za letnji seminar, koji predstavlja najveći izazov za svakog ovogodišnjeg polaznika, jer treba da rezultira dugačkim originalnim radom, a najbolji među njima biće objavljeni u Petničkim sveskama, što mi je sledeći cilj.

Čestitamo savremenim gimnazijalcima, a posebno Ivanu Filipu, na velikom uspehu i odlično iskorišćenoj prilici da u najlepšem svetlu predstave sebe i svoju školu na ovako bitnom mestu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.