Savremeni gimnazijalci deo manifestacije „Muzeji za 10”: Poseta Muzeju Vuka i Dositeja

Povodom nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10”, savremeni gimnazijalci su u petak, 18. maja, posetili Muzej Vuka i Dositeja, podsetili se stečenih znanja, ali i otkrili nove detalje iz života dvojice velikana srpske kulture – Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

Lekcije o istoriji, kulturi i umetnosti

Manifestacija „Muzeji za 10” je pokrenuta sa idejom da se ukaže na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji, a savremeni gimnazijalci su uživali u prilici da joj se pridruže.

Poseta muzeju

Oni su u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta u prvoj polovini 18. veka, pogledali Vukovu zaostavštinu i likovne priloge, arhivsku građu, Dositejeve prepiske i knjige, među kojima i prva izdanja njegovih dela. Učenicima se izuzetno svidela postavka bogata ličnim i porodičnim predmetima Vuka Karadžića, portretima i umetničkom zaostavštinom, ali i prvim izdanjima njegovih knjiga.

Iako su lični predmeti Dositeja Obradovića uništeni u požaru 1813. godine, bilo je zanimljivo pogledati postavku koja je ipak verno dočarala život i delo ovog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete. Zanimljiv i dinamičan koncept i dizajn izložbe svideo se savremenim gimnazijalcima, čiji su utisci svedočili o tome da su na pravi način doživeli istorijski i kulturni značaj ovih velikana.

Bila je ovo odlična prilika da se savremeni gimnazijalci još jednom podsete svega što su naučili o ovoj dvojici velikana, ali i da otkriju nešto novo o njihovim izuzetnim zaslugama za našu kulturu, jezik i književnost, učenjem na jedan zanimljiv način – van zidova svojih učionica.

Pogledajte više fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.