Analiza lektire „Na Drini ćuprija” u Muzeju Ive Andrića

Prema nastavnom planu i programu, savremeni gimnazijalci trećeg razreda su u maju analizirali roman „Na Drini ćuprija”, čuveno delo Ive Andrića, a kako bi se na što interesantniji način upoznali sa životom jednog od naših najznačajnijih pisaca, čas srpskog jezika je u petak, 25. maja, održan u Muzeju Ive Andrića.

U čarobnom svetu srpskog nobelovca

Na Andrićevom vencu broj 8 savremeni gimnazijalci su saznali da je stan u kojem je pisac živeo sa suprugom Milicom Babić postao spomen-muzej 1976. godine. Savremeni gimnazijalci su imali priliku da vide dnevnu sobu u kojoj je nekad boravio bračni par, kao i deo njihove lične biblioteke, koja inače broji 4.502 knjige.

Poseta muzeju

Savremene gimnazijalce je fascinirao pogled na radnu sobu Ive Andrića, koja im je verno otkrila duh Andrićevog vremena i probudila maštu, pa su učenici mogli da zamisle kako u njoj čuveni pisac sedi i piše neka od svojih čuvenih dela.

U spavaćoj sobi koja je preuređena u izložbeni prostor savremeni gimnazijalci su posvedočili bogatom životnom putu Ive Andrića videvši fotografije, njegovu đačku knjižicu, različito ordenje, diplomatske dokumenate, kofer koji ga je pratio na putovanjima i Nobelovu nagradu. Razgovor o pročitanoj lektiri „Na Drini ćuprija”, koja je oduševila učenike, učinio je da se još jednom Andrićev roman oživi, i to na ovom simboličnom mestu.

Bila je ovo lepa prilika da se savremeni gimnazijalci upoznaju sa životom i delom velikog pisca i izgrade mostove znanja i poznavanja naše književnosti.

Više fotografija »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.