PLASMAN NA OKRUŽNO TAKMIČENJE: Jovana Đurović PRVA, a Dunja Mićunović TREĆA na Književnoj olimpijadi

I ove godine Savremena gimnazija učestvovala je na takmičenju iz književnosti na Književnoj olimpijadi, na kojoj su učenice Jovana Đurović i Dunja Mićunović ostvarile zapažene rezultate, plasiravši se na okružni nivo takmičenja. Jovana je među učenicima trećeg razreda zauzela prvo mesto, dok je Dunja bila treća u odmeravanju snaga sa učenicima drugog razreda.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije godinama unazad, pored tradicionalnog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture, organizuje i takmičenje iz književnosti pod nazivom „Književna olimpijada”, a pravo učešća imaju sedmaci, osmaci i svi srednjoškolci.

Jovana i Dunja odlične uprkos jakoj konkurenciji

Opštinski nivo takmičenja održan je u nedelju, 3. marta, u Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu, a na njemu su učestvovale Savremena gimnazija, Srednja škola za informacione tehnologije, Treća, Peta i Četrnaesta beogradska gimnazija, Muzička škola „Kosta Manojlović” i Elektrotehnička škola Zemun.

Plasman

Iz Savremene gimnazije na takmičenju su učestvovali drugaci Ana Petrović, Dunja Mićunović i Arsa Petkovski i trećakinja Jovana Đurović. Najbolje su bile Jovana i Dunja, koje su se plasirale na okružno takmičenje, a ono će se održati u subotu, 30. marta.

Jovana Đurović

„Zahvaljujući znanju koje sam stekla u dosadašnjem školovanju, ličnim interesovanjima, a naročito dodatnom nastavom sa profesorkom Marijom Pilčević-Tomašević, spremno i samouvereno sam izašla na Književnu olimpijadu. Stoga rezultat koji sam postigla ne doživljavam samo kao svoj već i kao uspeh Savremene gimnazije. To me dodatno obavezuje da u nastavku takmičenja pokušam da ostvarim što je moguće bolji rezultat”, kaže Jovana. 

Jovana se, osvojivši osamnaest poena, našla na samom vrhu liste. Bila je jedina učenica među takmičarima treće godine sa tim brojem poena i zasluženo zauzela prvo mesto. Da test za treću godinu nije bio ni približno lak, svedoči spuštanje praga prolaznosti na naredni nivo takmičenja na četrnaest poena.

Dunja je, osvojivši šesnaest poena, zuzela treće mesto među ostalim takmičarima druge godine i rekla da je vredno radila za ovaj izazov.

„Na Književnoj olimpijadi sam osvojila 3. mesto. Nekoliko nedelja pre takmičenja spremala sam se sa svojom razrednom, Marijom Crvenko, kako bih postigla što bolje rezultate”, ističe Dunja.

I profesorke ponosne na uspeh svojih učenica

Jovana i Dunja su imale ogromnu podršku u školi pre održavanja Književne olimpijade.

„Književna umetnost jeste predmet Jovaninog interesovanja i nešto što je blisko njenim planovima u vezi sa budućim zanimanjem. Shodno tome, pripremavši se za ovo takmičenje, uložila je veliki trud i energiju. Sa takvim pristupom radu, iz koga pre svega isijava Jovanina ljubav prema književnosti, gotovo je nemoguće ne postići izuzetne rezultate. Zadovoljstvo je pripremati za takmičenje ovako odgovornog i motivisanog učenika”, rekla je Marija Pilčević-Tomašević, Jovanina profesorska srpskog jezika i književnosti.

Lepe reči nije štedela ni Dunjina profesorka srpskog, Marija Crvenko.

„Zadovoljstvo je raditi sa učenicima koji su spremni da se dodatno angažuju kada je nastava književnosti u pitanju. Dunja voli da čita i to se svakako pozitivno odrazilo na njeno postignuće na Književnoj olimpijadi. Osvojeno treće mesto je zaista uspeh kojim treba da se ponosi. Nastavićemo zajedno da produbljujemo njeno znanje iz književnosti i nadam se visokom plasmanu na sledećem nivou takmičenja”, rekla je Marija.

Jovana nas je već navikla na uspehe

Jovana je u decembru na takmučenju iz besedništva osvojila prvo mesto svojom besedom „Čujete li vi Munkov krik?” osvojila prvo mesto i plasirala se u polufinale takmičenja, zakazano za isti dan kada će ona učestvovati na Književnoj olimpijadi.

Dakle, Jovanu tada očekuje i takmičenje iz besedništva i takmičenje iz književnosti. Uzimajući u obzir njenu angažovanost i posvećenost, ne sumnjamo u uspeh.

Kada rezultati govore, reči su suvišne

Jovana i Dunja su sa svojim mentorima u spremanje ovog takmičenja uložile ljubav prema književnosti, vreme i strpljenje. Njihova posvećenost rezultirala je izuzetnim uspehom i plasmanom na naredni nivo takmičenja.

Zato im želimo mnogo sreće i uspeha na takmičenjima koja ih očekuju.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.