Prva nagrada za Jovanu Đurović na takmičenju u besedništvu „Slavoslov”

Na ovogodišnjem takmičenju u besedništvu „Slavoslov” Savremenu gimnaziju je predstavljala Jovana Đurović, učenica trećeg razreda, koja je sa svojom besedom „Čujete li vi Munkov krik” osvojila prvo mesto i plasirala se u polufinale takmičenja, zakazano za mart.

Savremena gimnazija je i ranije na istom takmičenju ostvarila izuzetne rezultate, tako da je sedma sezona takmičenja za ovu školu još jedan u nizu uspeha na polju besedništva.

Tradicionalno takmičenje u besedništvu već sedam godina

Takmičenje u besedništvu „Slavoslov” za učenike srednjih škola organizovala je Crkvena opština smederevska – Saborni hram Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, u saradnji sa srednjim školama i ustanovama kulture Smedereva; čine ga tri takmičarske etape, podeljene po mesecima: četvrtina finala u decembru, polufinale u martu i finale u maju, tako da najuspešniji besednici, koji dospeju do finala, u toku jedne sezone spreme i izgovore tri različite besede.

Cilj organizatora je bio da ovo ne bude samo takmičenje u besedništvu, već svojevrsna škola besedništva, kroz koju učesnici mogu da se razvijaju, osamostaljuju i usavršavaju.

Jovana Đurović

U Smederevu će se u sedmoj sezoni u besedništvu nadmetati više od 60 takmičara iz 19 gimnazija i srednjih škola iz nekoliko gradova Srbije, a škole učesnice „Slavoslova” u novoj sezoni 2018/2019. dolaze iz Zemuna, Smederevske Palanke, Kovina, Kraljeva, Petrovca na Mlavi, Beograda i Smedereva.

Jovana najbolja u četvrtfinalu uprkos jakoj konkurenciji

Jovana se u polufinale plasirala 27. decembra, kada je bila najbolja i osvojila prvo mesto u četvrtini finala zahvaljujući samostalno napisanoj besedi „Čujete li vi Munkov krik?”.

Govorenjem ove besede, inspirisane slikom „Krik” jednog od najpoznatijih slikara ekspresionizma Edvarda Munka, Jovana se takmičila sa učenicima Šeste beogradske gimnazije, Prve beogradske gimnazije, Gimnazije i Ekonomske škole iz Kovina, Gimnazije u Smederevskoj Palanci, smederevske Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije Smederevo.

„Čujete li vi Munkov krik?”

„U današnje vreme, kada se, nažalost, ne posvećuje dovoljno pažnje pisanoj reči, takmičenje u besedništvu je idealno mesto na kome se čuva kako pisana, tako i usmena reč, što je bio i razlog mog učešća na ovom takmičenju. S obzirom na to da odrastam u kući u kojoj se neguje umetnost, želela sam da povežem književnost i slikarstvo sa današnjim vremenom. Smatram da je zadatak umetnosti da ukaže na određene probleme u društvu i vremenu u kome živimo”, kaže savremena gimnazijalka Jovana Đurović.

Veličajući reč, Jovana je uveličala i čoveka, njegovu borbu danas, njegov osvrt na druge ljude, njegovu dobrotu, ali i otuđenost.

Jovana Đurović na takmičenju

„Zagledajte se malo u lica svojih sugrađana, komšija koje svakodnevno srećete na hodnicima naših prljavih zgrada, domaćica koje isteglih ruku do zemlje vuku svoje cegere, na čijem licu se ne vidi ništa osim bola i tegobe. Uđite u gradski prevoz i, za promenu, nemojte zatvoriti oči pred prizorom koji vidite. Pogledajte u oči starici koja na svojim povijenim leđima nosi čitav svoj život. Pogledajte u oči majci, koja prebacuje dete iz ruke u ruku. Pogledajte u njene dlanove, zadebljale od rada kojima treba to isto dete da pomiluje, da uteši. Pogledajte čoveka, oca, brata, otupelog na sve udarce, koji je sopstveni lik izgubio”, samo je odlomak besede koja poziva da se zapitamo, da razmislimo i zastanemo; besede koja pita, ali i daje odgovore kako u današnje vreme biti čovek.

Vešta je u besedništvu, a i u jeziku i književnosti daje odlične rezultate

„Takmičenje u besedništvu je još jedan vid iskazivanja, ali i razvijanja učeničkog znanja, umeća, talenta. Uloživši ozbiljan trud, zalagavši se i maksimalno posvetivši ovom takmičenju, Jovana je, uprkos velikoj konkurenciji, zauzela prvo mesto. Verujem da njen zapažen uspeh neće izostati kako u polufinalu ovog takmičenja, tako i na predstojećim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, za koja se Jovana takođe priprema”, kaže Jovanina nastavnica srpskog Marija Pilčević Tomašević, koja je veoma ponosna na njen uspeh.

Pohvale stigle i od organizatora takmičenja

Uz zahvalnost i veliku pohvalu, i organizatori takmičenja „Slavoslov” pružili su Jovani podršku u daljem takmičenju.

„Crkvena opština Smederevo i organizacioni odbor „Slavoslova” zahvaljuju vašoj školi na učešću u ovogodišnjem takmičenju u besedništvu za mlade. Zadovoljstvo nam je da istaknemo da je učenica vaše škole pokazala istinski talenat i dostojno predstavljala vašu školu na ovogodišnjem „Slavoslovu”. Pohvaljujemo mentore koji su pratili mlade učesnike i pomagali im pri njihovim prvim besedničkim uzletima, pre svih Mariju Pilčević Tomašević, i ovim putem im svima zahvaljujemo. Najvredniji i najdragoceniji je onaj napor i ono dobro delo koje se ne plaća i ne vidi.”

Jovani i njenoj nastavnici želimo još uspeha u nastavku ovog takmičenja u slavu reči i govora!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.