Uroš Tirnanić među pobednicima na međunarodnom Svetosavskom konkursu

Učenik prvog razreda Uroš Tirnanić osvojio je drugo mesto na tradicionalnom, međunarodnom konkursu povodom obeležavanja dana Svetog Save koje je raspisalo najstarije srpsko građansko društvo – Društvo „Sveti Sava”. Uprava društva nagradila je 23 učenika, među kojima se našao i Uroš, sa radom na temu „Stope Savine su svuda po njegovom otečestvu”.

Učenik koji je osvojio drugo mesto na međunarodnom Svetosavskom konkursu

Svečana dodela nagrada za talentovane učenike

Svi radovi su ocenjivani na osnovu „lepote obrađene teme, jezičkog nadahnuća, originalnog pristupa temi, jezičko-stilskog kvaliteta teksta, kao i uzrasta talentovanih učenika”, a nagrade su dodeljene na dan proslavljanja slave Društva „Sveti Sava”, 25. januara, u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

Mentor ovog perspektivnog savremenog gimnazijalca bila je profesorka srpskog jezika i književnosti Dušica Sovilj, koja je ujedno i odeljenjski starešina.

Čestitamo Urošu uz želju da nastavi uspešno da piše i osvaja nagrade na takmičenjima kako u zemlji, tako i u inostranstvu. U nastavku se nalazi Urošev rad koji je osvojio nagradu:

Stope Savine su svuda po njegovom otečestvu

Vidim svete Savine stope
po trošnom grumenu crnice,
okoreloj kamenoj grudi
po zlatnim poljima pšenice,
šljivicima rascvetalim,
klipovima kukuruznim.
Čujem svete Savine korake
u svakom uzdahu majke Srbije
što na jorgovan i bagrem miriše.

Pronašao sam Savine stope
u čitanci, bukvaru, školi.
Gledao sam ih kako hodaju
po svakoj blagodarnoj reči
što se ćirilicom napiše.

Tad spoznah veliku istinu:
sve dok stope njegove sledim
znaću ko sam, odakle dolazim, gde idem.
I kad u crkvu ulazim smerno
znaću da on korača umesto mene
u meni samom
po putu vere, spasenja, istine.

I svaki put kada vidim
otisak stope njegove
znam da on nečujno hoda bos
po putu svetlosti i svetosti.
Tad čujem pesnika
koji mi priča da Sava:
„Putuje bez puta
i put se za njim rađa”.

I molim se danas, na Savindan,
da se Savina voda, Savina reka,
Savin izvor i Savin potok
sliju zajedno kroz Savinu česmu
i napoje svakog ko stope njegove sledi.
I molim se danas, na Savindan,
da svako od nas
pored Savine stope svoju utisne
da zna kojim će putem ići,
a da ne zaluta.
Ja ću za njim krenuti bos,
jer svaki je trag u cipelama sličan.
Ja ću za njim krenuti bos.
A ti ćeš, putniče, po mom tragu znati
da sam baš ja
putem svetosavlja pošao.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.