Profesor Savremene i FIDE majstor Draško Beguš prosvetni prvak Srbije u šahu za 2020. godinu

Profesor Savremene gimnazije Draško Beguš poneo je titulu prosvetnog prvaka u šahu na prvom Prvenstvu prosvetnih radnika Srbije u šahu „Prof. dr Ljubomir Ljuba Protić”, održanom u subotu, 25. januara, u prostorijama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Na turniru je učestvovalo 38 igrača iz svih krajeva Srbije zaposlenih na univerzitetima, u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, javnoj upravi i javnim službama.

Rezultat profesora na Prvenstvu prosvetnih radnika Srbije u šahu

Priznanje za profesora Savremene

Među takmičara je bilo i nosilaca najvećih međunarodnih šahovskih titula: velemajstora, internacionalnih i FIDE majstora. Najsigurniju igru je prikazao profesor Savremene gimnazije u Beogradu, FIDE majstor Draško Beguš, koji zasluženo može da nosi zvanje prosvetnog prvaka Srbije u šahu za školsku 2019/2020. godinu. Sa šest pobeda i jednim remijem osvojio je prvo mesto, a imao je pola poena više od drugoplasiranog profesora Matematičke gimnazije i FIDE majstora Gorana Jelića.

Propozicije turnira – nagrade i pehari za najbolje

Turnir se igrao u sedam kola, po švajcarskom sistemu sa tempom igre od 10 minuta plus pet sekundi za svaki odigrani potez. Podatak da je turnir registrovan kod FIDE (Svetska šahovska federacija) dovoljno govori o želji organizatora da ovaj događaj bude od prestižnog značaja za sve prosvetne radnike u Srbiji. Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i zahvalnice, a najuspešnijima na turniru i u više takmičarskih kategorija pripali su pehari, medalje i specijalne nagrade.

Ako se za prof. dr Ljubomira Ljubu Protića kaže da je bio borac za mesto drevne igre u našoj kulturi, kao i jedan od najzaslužnijih za ulazak šaha u redovno školstvo, onda je za razvoj interesovanja za ovu disciplinu u Savremenoj gimnaziji zaslužan profesor matematike i pomoćnik direktora Draško Beguš, koji svojim učenicima prenosi ne samo znanje već i ljubav prema šahu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.