Izuzetna kreativnost savremenih gimnazijalaca i profesora na Sajmu država

Za kraj prvog polugodišta savremeni gimnazijalci su, zajedno sa svojim razrednim starešinama, organizovali Sajam država. Grupe koje se predstavljale različite države, sačinjene od dva odeljenja, odabrane su metodom slučajnog izbora. Na Sajmu su predstavljene Srbija, Rusija, Turska, Francuska, Engleska, Španija, Grčka, Mađarska i Italija.

Svaka država predstavljena je kroz sledeće kategorije: poster na ulazu u učionicu, odnosno zemlju, zastavu države, video i muziku koji prikazuju tu zemlju, štand za brzo učenje jezika, narodna obeležja – šeširi, nošnja ili drugi identitetski elementi, štand sa hranom i pićem, uz predstavljanje najznačajnijih ličnosti, suvenira, foto-kabine… Uspešnost realizacije svake kategorije bodovao je stručni žiri koji su činili direktorka škole Milka Keser i nastavnici Zorana Nedeljković, Branka Spajić i Marko Piljević. 

Kreativno predstavljanje kultura iz različitih država

Pobedničke ekipe Sajma predstavile helensku kulturu

Prvo mesto na Sajmu država osvojila su odeljenja II-1 i IV-3, čiji je zadatak bio da predstave Grčku – mediteransku zemlju na krajnjem jugoistoku Evrope. Učenici su kreativnost iskazali kroz oslikavanje učionice u duhu grčke kulture i tradicije, pa su tako posetioci mogli da nauče grčki alfabet, fotografišu se u ramu sa antičkim motivima, saznaju više o grčkoj mitologiji i božanstvima, kao i da probaju giros – tradicionalno grčko jelo.

Prvoplasirana ekipa osvojila je odlazak u kuglanu „Žabac”, zajedno sa svojim odeljenjskim starešinama – Sandrom Belić i Anom Tadić.

Predstavaljanje Grčke

Duh i tradicija Srbije – od narodne nošnje do slavskog kolača

Jedna od drugoplasiranih ekipa na Sajmu, sačinjena od odeljenja I-1 i III-1, verno je predstavila kulturološke odlike Srbije. Tradicionalna narodna nošnja, verska obeležja i slavski kolač, simpatični stolnjak i kafa, gastronomski specijaliteti – sve ovo je učinilo da posetioci osete duh Srbije u svom izvornom obliku.

Predstavaljanje Srbije

Španija u duhu flamenka i tortilja

Još jedna od ekipa koja je ponela drugo mesto na Sajmu država sastojala se odeljenja II-5 i IV-1. Gimnazijalci su zemlju toreadora i kvalitetnog fudbala posetiocima prikazali kroz gastronomsku ponudu – šunku, tortilje i vino, akustičnu gitaru i interaktivne sadržaje u vezi sa kulturnim identitetom zemlje sa Pirinejskog poluostrva.

Predstavaljanje Španije

Predstavljanje Mađarske – zemlja Rubika i doboš-torte

Učenici II-6 osvojili su drugo mesto na Sajmu država jer su na kreativan i dosetljiv način predstavili zemlju suseda – Mađarsku. Počev od zastave na ulazu, preko zanimljivih činjenica namenjenih posetiocima, pa sve do tradicionalnih mađarskih poslastica, savremeni drugaci su se potrudili da na najbolji mogući način predstave ovu zanimljivu državu.

Predstavaljanje Mađarske

Lepote Pariza i francuske kulture u Savremenoj

Trećeplasirana ekipa na Sajmu država, sačinjena od odeljenja II-4 i III-6, posetiocima je približila duh Pariza i Francuske. Posetioci su mogli da vide popularne beretke, jedan od artističkih simbola nacionalne umetnosti, dela lepe književosti, kroasane i sireve, vrhunske kreacije francuskih dizajnera i da saznaju brojne činjenice o zemlji u zapadnoj Evropi.

Predstavaljanje Francuske

Čajanka i otmeni stil oblačenja dočekali posetioce Engleske na Sajmu

Učenici II-2 i III-2 predstavili su Englesku – ostrvsku državu koja je poznata po svojoj tradiciji ispijanja čaja, kišnom vremenu i čuvenim crvenim telefonskim govornicima. Posetioci su uživali u replici Big Bena, mogli su da popiju čaj sa kreativnim učenicima i da nauče više o postojbini fudbala, Bitlsa i Šekspira.

Predstavaljanje Engleske

Posetioci uživali u čarima „čizme” sa Apenina

Odeljenja I-5 i IV-2 imala su zadatak da predstave Italiju – popularnu „čizmu” smeštenu na Apeninskom poluostrvu. Posetioci su uživali u kreativnim kolažima napravljenim od testenina, zanimljivostima o Italiji i njenim znamenitostima, kao i u interaktivnoj prezentaciji koja je napravljena posebno za Sajam država.

Predstavaljanje Italije

Predstavljanje Rusije – Kremlj, sjajni pisci i šubare

Učenici odeljenja I-2 i III-3 su tokom Sajma država predstavili Rusiju – zemlju koja se prostire na dva kontinenta i koju odlikuje prirodno bogatstvo i zanimljivi istorijski detalji. Učenici su kroz crteže Kremlja i drugih znamenitosti Rusije, kao i kroz šarolik prikaz identitetskih obeležja, posetiocima dočarali zemlju velikih pisaca i bogatog kulturnog nasleđa.

Predstavaljanje Rusije

Turska na Sajmu država – od Otomanskog carstva do baklave i kafe

Državu na Bosforu predstavila su odeljenja I-3 i III-5, a ovaj kreativan zadatak je posetiocima približen kroz zanimljivosti o Turskoj, počev od Otomanskog carstva pa sve do ukusnih poslastica u kojima i danas uživamo – tulumbi, ratluka, baklava i turske kafe. 

 Predstavaljanje Turske

Ovom kreativnom postavkom savremeni gimnazijalci i njihovi profesori uspešno su završili prvo polugodište. Nakon drugog dela zimskog raspusta očekuje ih još jedno polugodište ispunjeno novim izazovima, napredovanjem i uspesima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.