Zanimljiv spoj hemije i ustava i prava građana

Savremeni maturanti su krajem aprila sa velikim entuzijazmom pristupili izradi interdisciplinarnog projektnog zadatka iz hemije i ustava i prava građana. U jeku priprema za upis na fakultete i visokoškolske ustanove, maturanti su sjajno obradili temu „Hemijski sastav i zakonska regulativa alkaloida”. 

Učenici obrađivali širok spektar alkaloida – od hemijske strukture do zakonske regulative

Gimnazijalci su sami birali alkaloid (psihoaktivnu supstancu) i sa stanovišta hemije objasnili strukturu, postupak izolovanja, odnosno dobijanja supstance, a istražili su i pronalazak tog alkaloida. Takođe, učenici su saznali koje se hemijske reakcije dešavaju u organizmu nakon konzumiranja psihoaktivnih supstanci. 

Drugi deo projekta, koji se odnosi na ustav i prava građana, podrazumevao je proučavanje zakonske regulative, odnosno kako su upotreba, gajenje, konzumiranje i sl. regulisani. Pored toga, učenici su istakli zanimljivosti u vezi sa alkaloidom koji su proučavali, a uz sve ovo dodali su i neželjena dejstva.

Maturanti su sa velikim entuzijazmom učestvovali u ovom projektu, bili su veoma posvećeni i svaki rad je bio izuzetan na svoj način. Ne samo prezentacije nego i usmena odbrana projekata. Naročito im je bilo zanimljivo kako su supstance otkrivene, koliko polaznih sirovina treba za dobijanje male količine proizvoda, a posebno su bili zapanjeni kada su otkrili i neka korisna dejstva ovih supstanci. Ipak, najveći utisak ostavili su neželjena dejstva i posledice koje ostaju nakon konzumiranja.

Na sledećim linkovima nalaze se prezentacije učenika:

Profesorka ustava Ana Brkić i profesorka hemije Ana Tadić su želele da se kroz ovaj projekat učenici upoznaju sa ovakvim tipom supstanci i sa naučne tačke gledišta kako bi shvatili i razumeli posledice nakon konzumiranja supstanci ove vrste. Tema je vrlo aktuelna među adolescentima, pa se zato i očekivalo da će biti primamljiva za sve savremene gimnazijalce.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.