Literarni uspesi savremenih gimnazijalaca i na engleskom jeziku

Maturantkinje Savremene gimnazije Zvezdana Filipović i Larisa Vasović osvojile su prvo mesto u konkurenciji učenika iz više srednjih škola sa pričom „Ligamenti” na međunarodnom literarnom konkursu „My original story”, koji je raspisala kreativna organizacija „Кombinat”. Od učenika se očekivalo da napišu kratku priču na engleskom jeziku sa originalnim sadržajem, ne dužu od deset strana.

Intervju s pobednicama

Učenice su u kratkom razgovoru sa nama podelile svoje impresije.

Šta vas je inspirisalo da se prijavite za konkurs?

Inspiracija je dolazila sa raznih strana, uključujući školska predavanja i poznanike, ali najveću inspiraciju dobile smo iz knjiga koje pripadaju žanru fantastike. Čitale smo ih u slobodno vreme, a istakle bismo dela Tolkina, Rodžera Zelaznija i Terija Pračeta.

Kako je tekao proces pisanja?

Početak je bio najteži, ali kada smo došle do nekih osnovnih ideja i shvatile u kom smeru želimo da teče priča, sve je išlo mnogo lakše. Pisale smo u toku nastave, na odmorima i posle škole preko platforme „Google Meet”.

Da li vam je bilo teško da pišete na engleskom?

Ne. Zapravo, bilo je lakše, budući da većinu knjiga čitamo na engleskom.


Kako se osećate povodom osvajanja prvog mesta?

Dok smo pisale, ni u jednom momentu se nismo fokusirale na to koje ćemo mesto osvojiti, već smo priču pisale zato što nas je ispunjavalo to što radimo i zato što smo htele da vidimo kako će se završiti. Naravno, drago nam je što smo osvojile prvo mesto, ali to je samo dodatak u odnosu na radost koju osećamo što smo zajedničkim trudom postigle nešto na šta smo obe ponosne.

Njihovu priču možete pročitati na sledećem linku.

Nadamo se da je ovo samo početak njihovog bavljenja pisanjem i da ćemo jednog dana sa ponosom čitati neki Zvezdanin roman ili Larisinu zbirku kratkih priča!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.