Odeljenje III-1 sigurnim korakom ka savremenoj budućnosti

Učenici Savremene gimnazije odeljenja III-1 sa odeljenjskim starešinom Maricom Đurić prisustvovali su konferenciji „Budućnost je stigla, jesmo li spremni?”, koju već drugu godinu zaredom organizuje Pokret za savremenu preduzimljivu edukaciju mladih „Kapetan Miša Anastasijević” (SPREMMA). 

Odlična prilika za razvijanje kritičkog mišljenja

Učešćem na predavanju „Kuda ide ovaj život?” učenici su imali priliku da kritički razmotre nove trendove života i rada, čuju nešto više o zanimanjima budućnosti i debatuju na temu da li obrazovni sistem uopšte odgovara kompetencijama koje će biti neophodno razviti u budućnosti. 

Diskusiju je vodio Goran Milićev, profesor biologije u XIV beogradskoj gimnaziji, koji je ujedno i predsednik pokreta SPREMMA. Izlaganje je zamišljeno kao uporedna analiza onoga što se od radnika očekivalo u 20, odnosno 21. veku, kao i stavova i razmišljanja generacije Z sa jedne strane i milenijalaca i generacije X sa druge. Takođe, diskutovalo se o promenama u načinu rada koje su nastale nakon pandemije koronavirusa. 

Tom prilikom istaknuto je da bi se te promene svakako dogodile u jednom trenutku u budućnosti, ali je epidemiološka situacija samo ubrzala taj proces. 

Savremeni gimnazijalci su bili oduševljeni predavanjem i istakli da im se veoma dopalo što su aktivno učestvovali i oni

U drugom delu predavanja učenici su imali priliku da čuju mišljenja gostiju ovog predavanja, ali i da im postave pitanja. Gosti su bili: Mirko Mitrović, experience lead u kompaniji „Microsoft Development Center Serbia”, Edo Bratović, generalni direktor kompanije „Mokrin House”, i Marijana Bratović, arhitekta i poslovni rukovodilac u ZDL studiju. 

Takođe, predavanju je prisustvovao i Nebojša Bjelotomić, generalni direktor nevladine organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija”, koji je podelio svoja zapažanja na ovu temu. Savremeni gimnazijalci su kroz ovakav vid edukacije imali priliku da usvoje glavnu viziju ovog pokreta: „Svojim idejama i radom stremimo drugačijoj stvarnosti u kojoj mladi ljudi u Srbiji aktivno grade svoja znanja i sposobnosti, motivisani osećanjem smisla i svrhe toga što rade, kao i svešću da doprinose dobrobiti svog naroda i čovečanstva, spremajući se da preuzmu inicijativu i odgovornost, u svetu koji se ubrzano menja”.

Pohvaljujemo inicijativu odeljenja III-1 da prisustvuje konferenciji, proširi svoje veštine i usvoji znanja neophodna za funkcionisanje u savremenom svetu!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.