Savremena gimnazijalka Jovana Đurović nastavlja da niže uspehe iz književnosti

Jovana Đurović, učenica trećeg razreda Savremene gimnazije, osvojila je treće mesto na okružnom takmičenju „Književna olimpijada” i time se plasirala direktno na republičko takmičenje. Istog dana Jovana je u polufinalnoj večeri takmičenja u besedništvu „Slavoslov” osvojila prvo mesto i time obezbedila mesto u finalnoj večeri ovog takmičenja.

„Književna olimpijada” – Jovana pobedom na opštinskom takmičenju obezbedila plasman na okružno, a potom i na republičko

Okružno takmičenje iz književnosti održano je u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, a pre početka takmičenja mentorima učenika obratila se Zona Mrkalj, predsednica Društva za srpski jezik i književnost, koje je i jedan od organizatora ovog takmičenja.

Uspesi Jovane Djurovic Savremene ucenice

Osvojivši prvo mesto na opštinskom takmičenju, održanom u Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu, Jovana je zavredila učešće na okružnom, na kom je osvojila treće mesto i tako se plasirala na republički nivo takmičenja, koji će biti održan u Sremskim Karlovcima.

Jovana i u finalu takmičenja u besedništvu „Slavoslov”

U polufinalnoj večeri takmičenja u besedništvu Jovana se predstavila besedom „Tajna vina” – samostalno je izabrala i napisala temu.

Izvanrednim sadržajem i istim takvim načinom govrenja Jovana je osvojila prvo mesto, plasirajući se na taj način u finalni nivo takmičenja. Učešće u polufinalnoj večeri Jovana je obezbedila osvajanjem prvog mesta u četvrtini finala ovog takmičenja, kada je govorila svoju besedu pod nazivom „Čujete li i Vi Munkov krik?”

Poslušajte Jovaninu besedu:

Odlomak iz Jovanine besede „Tajna vina”:

Mladenci, ispijajući vino, unose u svoju zajednicu i Boga, uz čiju će pomoć deliti dobro i zlo. A brak je tajna za sve. I za one koji u njega stupaju, jer ne znaju šta ih čeka, i za one koji ga sa strane posmatraju. Ne mislite li da su brakovi vaši, naših roditelja – tajna? Jedini koji tu tajnu zna jeste On. Zato ga i prizivamo da, uz njegovu pomoć, očuvamo svetu tajnu braka. I koliko god nam jevanđelisti svedočili o Isusovom životu, Njegovo prisustvo u našim životima najveća je tajna.

Zapitajte se koliko ste samo puta ćutali o svojim tajnama uz čašu vina? Koliko je puta vino iz vas otkrilo vašu tajnu? Koliko puta vas je vino utešilo? Koliko je antologijskih pesama nastalo iz tajne koja se u čaši vina skrivala?

„Ana toči, Ana služi,

Al’ za Milom srce tuži”, napisao je jedan od najvećih boema, jedan od najvećih romantičara srpskog pesništva – Đura Jakšić.

In vino veritas!

Istina je da je u vinu istina, a nije li veća istina da je u vinu tajna?!

 

 

Pred Jovanom veliki izazov i odgovornost da zablista u završnici oba takmičenja

U kratkom vremenskom razmaku Jovanu očekuju dva velika finala, u dva grada, ali ona ističe da su koncentracija, razumevanje i podrška profesora razlog za uspehe.

Dešava se, ali nije uobičajeno, da se u jednom danu održe dva takmičenja u dva grada. Time je i veći izazov, ali i odgovornost. Mislim da je pitanje rada i znanja, ali i koncentracije u ovim specifičnim okolnostima, kao i razumevanje i podrška profesora Savremene gimnazije, na čelu sa mentorkom ovih takmičenja profesorkom Marijom Pilčević-Tomašević – odgovor na uspehe. Radujem se plasmanu na republičkom nivou takmičenja „Književna olimpijada”, kao i učešću u finalnom delu takmičenja u besedništvu „Slavoslov”, rekla je savremena gimnazijalka Jovana Đurović.

Uspesi savemenih gimnazijalaca uvek su podržani i prepoznati

O tome koliko je ozbiljno i odgovorno i „Književnoj olimpijadi” i takmičenju u besedništvu pristupila Jovana, govori i njena profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Pilčević-Tomašević.

Polja oba takmičenja podudarna su sa poljima Jovaninog interesovanja i u dosluhu su sa njenim željama u pogledu budućeg zanimanja, stoga se u njenom radu i pripremanju za ova takmičenja, bez obzira na vreme i energiju koje ona iziskuju, jasno moglo uočiti istinsko uživanje, rekla je Marija, koja se ponosi svim dosadašnjim Jovaninim uspesima, za koje smatra da neće izostati ni ubuduće.

Jovanu u kratkom vremenskom razmaku očekuje republičko takmičenje iz književnosti i takmičenje u besedništvu, na kome će se, takođe, u finalnoj večeri predstaviti novom, samostalno napisanom besedom.

Imajući u vidu Jovanin stepen zalaganja i dosadašnje uspehe, želimo joj puno sreće u završnom krugu oba takmičenja.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.