Poseta Legatu Petra Lubarde: Savremeno putovanje u svet umetnosti

Učenici I i II razreda su u sklopu likovne nastave prve nedelje marta posetili Legat Petra Lubarde u Iličićevoj ulici. Tokom posete učenici su, osim Lubardinih slika, crteža i grafika, u Legatu imali priliku da vide i deo nameštaja i biblioteke, umetnikov radni sto, štafelaj i deo arhivske građe (pisma, beleške, skice, lična dokumenta i porodične fotografije).

Učenici razgledaju Kuću Legata

Savremena umetnost i nadahuće velikog stvaraoca

Na prostoru nekadašnjih topčiderskih vinograda, u vili na Dedinju, nalazi se legat i zaostavština umetnika, poverena na čuvanje i održavanje Muzeju savremene umetnosti, a koja danas pripada zaštićenom kompleksu Topčidera.

Utisci gimnazijalaca su tokom obilaska bili jaki, a razmišljanja glasna. Legat Petra Lubarde mnogo je više od same zaostavštine. To je kuća čiji zidovi još između sebe šapuću misli, ideje, nadahnuća, probleme i radosti ovog velikog umetnika. To je mesto na kome se, osim s umetnošću, posetioci upoznaju i sa životom jednog od naših najvećih slikara.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.