Nezaboravno studijsko putovanje učenika prvog razreda

Naše studijsko putovanje započeli smo sastankom kod Skejt parka na Ušću i zatim krenuli ka Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ova klisura je udaljena oko 18 km od Čačka. Tamo smo imali priliku da posetimo manastir Blagoveštenje. 

Uživanje u obilasku Stopića pećine i Sirogojna

Nakon nekog vremena provedenog u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, zaputili smo se ka Stopića pećini. Stopića pećina se nalazi između sela Trnave i Rožanstva. Kroz ovu veličanstvenu pećinu protiče Trnavski potok i zato se svrstava u rečne pećine. Stopića pećina sadrži rečne i kanale sa kadama. Zadivljujući, viševekovno formirani stalaktiti i stalagmiti ostavili su nas bez reči i duboko se urezali u naša sećanja. Obilazeći Stopića pećinu, imali smo priliku da uživamo u pogledu na retke minerale.

Nakon razgledanja Stopića pećine, zaputili smo se ka „Starom selu” u Sirogojnu, muzeju na otvorenom. Sirogojno se nalazi u istočnom delu Zlatibora, tamo smo imali prilike da vidimo kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, samo što su sad prilagođene turističkim potrebama (prodavnice suvenira, apartmanske zgrade itd.).

Posle predivnog dana došli smo u hotel „Iver”, u kom smo se potom odmarali i pripremali za novi dan.

Još jedan uzbudljiv dan u Višegradu i Andrićgradu

Rano ujutru smo se zaputili ka Višegradu, gde smo imali prilike da vidimo čuveni most koji se pruža preko reke Drine. Most „Na Drini ćuprija” smatra se jednim od najlepših obeležja Višegrada.

Posle toga smo posetili Andrićgrad, gde smo imali malo slobodnog vremena da razgledamo divne delove kulturnog centra. Andrićgrad je kulturni, administrativni, edukativni i turistički kompleks koji je smešten na poluostrvu između reka Drine i Rzave.

Po završetku obilaska Andrićgrada, zaputili smo se ka železničkoj stanici gde smo se ukrcali na voz koji vozi Šarganskom osmicom. Šarganska osmica je najatraktivnija turističko-muzejska železnica u Evropi i spominje se kao jedinstveno graditeljsko remek-delo u svetu među prugama uskog koloseka. Povezivala je Beograd sa Sarajevom od 1925. do 1974. godine.

Nakon predivne i uzbudljive vožnje zaputili smo se na kratko razgledanje Drvengrada. Drvengrad je etno-selo i, kao što mu samo ime kaže, u njemu je sve sagrađeno od drveta. Posebnu pažnju su nam privukle kuće-brvnare, u selu ih ima preko 50, koje su interesantne baš zbog toga što nam prikazuju način života i arhitekturu ovog kraja.

Nakon završetka ovog uzbudljivog dana vratili smo se u hotel, prespavali još jednu noć i ujutru se nakon doručka zaputili ka Zlatiboru, gde nas nije sačekalo lepo vreme, pa nismo imali prilike da mnogo razgledamo ovu planinu, ali smo svakako uživali u njoj. Posle provedenog popodneva na Zlatiboru došlo je vreme da se vratimo u Beograd i time smo završili naše predivno i uzbudljivo putovanje.

Više slika pogledajte u galeriji

A na koji način su savremeni učenici predstavili znamenitosti koje su imali priliku da posete tokom putovanja, pogledajte u prezentaciji Sare Šarančić, Lare Veselinović, Anje Jovanović, Kristine Ilić i Lene Mitrović, kao i u razglednici Milice Mališ

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.