U Savremenoj gimnaziji realizovan Erasmus+ projekat u saradnji sa školom Gazi Anadolu Lisesi iz Ankare

U okviru saradnje Savremene gimnazije sa kolegama iz Ankare i projekta „Ankara Provincial Directorate of National Education – Erasmus+ School Education Accreditation – Gazi Anadolu Lisesi Ankara” tokom prošle nedelje bili smo domaćini koleginici Nesrin Çetinkaya, profesorki engleskog jezika, i njenim učenicima (Arman Ayten, Zeynep Bayrak i Emine Betul Onal).

Kroz savremeno obrazovanje vodili su ih Maja Merdović i Milica Aleksić, profesorke engleskog jezika, Aleksandra Babić, profesorka računarstva i informatike, Natalija Stanković, profesorka latinskog jezika i religije i civilizacije, Vidak Pejović, profesor istorije, i Ivan Davidović, pedagog škole i odeljenja II-5 i II-6.

Erasmus+

Tokom boravka u Savremenoj gosti su bili učesnici u nastavnim aktivnostima i time stekli nove veštine koje će implementirati u svoj rad po povratku u Tursku.

U okviru ovog Erasmus+ projekta organizovane su sledeće aktivnosti po danima i predmetima:

Utorak, Engleski jezik: Šta bi učenici promenili u svojoj školi?

Učenici su bili podeljeni u tri grupe sa sledećim zadacima:

  • I grupa – škola prošlosti;
  • II grupa – škola budućnosti;
  • III grupa – Savremena gimnazija.

Nakon što su sve tri grupe prezentovale svoje radove, učenici iz Ankare su predstavili svoju školu. Usledila je konstruktivna diskusija, tokom koje su svi đaci izneli iskreno mišljenje o tome šta im se u njihovim školama dopada, a šta bi promenili. Rađeno je na računarima i u Google Slidesu, uz animacije i video-zapise tamo gde je to bilo potrebno.

Utorak, Fizika: Eksperimenti Majkla Gregorija

U utorak su gosti iz Turske imali priliku da vide i eksperimente koje je izvodio profesor Majkl Gregori za učenike prvog razreda. Naime, profesor Majkl, koji je posetio našu školu kako bi promovisao koncept Science on Stage, izveo je eksperimente čija je svrha da učenicima približe i objasne elektricitet, zakone fizike i svetlost, i sve to na praktičan i interesantan način.

Sreda, Računarstvo i informatika, engleski jezik: Dizajniranje obeleživača za knjige

Na času računarstva i informatike učenici II-6 su zadatak izrađivali ne samo sa gostima iz Turske već i sa onima koji su se u tom momentu nalazili u Turskoj, koristeći platformu Google Meet.

Zadatak učenika bio je da, koristeći aplikaciju Canva, dizajniraju obeleživače za knjige. Inspiracija za ovaj mini-projekat bilo je obeležavanje Evropskog dana jezika (26. septembar).

Profesorka engleskog jezika Milica Aleksić dala je učenicima uputstva, dok je profesorka računarstva i informatike Aleksandra Babić pratila njihov rad i pružala potrebnu podršku.

Učenici su na kraju časa predstavili svoje digitalne radove, od kojih su zatim izrađeni pravi bukmarkeri. Na ovaj način učenici su upoznali upotrebnu vrednost informatičkih i jezičkih veština, ali i poneli lep suvenir iz naše škole, kako za sebe tako i za drugove u Turskoj.

Četvrtak, Latinski jezik: Od Trojanskog rata do Romula i Rema

Na času latinskog jezika učenici su podeljeni u grupe i dobili su zadatak da pomoću aplikacije Google Maps urade interaktivnu mapu kojom će predstaviti priču koja je prethodila Trojanskom ratu, pa sve do Enejinog dolaska u Italiju i osnivanja Rima. Legende i istorijske činjenice ispunile su ovaj zanimljiv čas. Savremeni gimnazijalci trudili su se da pronađu najinteresantnije podatke kako bi ovu priču svojim gostima učinili što zanimljivijom. Priča je počela boginjom Eridom i lepom Helenom, koju je Paris oteo i odveo u Troju, a završena je pričom o blizancima Romulu i Remu i interesantnim načinom određivanja vladara.

Petak: Obilazak znamenitosti Beograda

Profesor Istorije Vidak Pejović sa učenicima Savremene pokazao je koleginici i učenicima iz Turske znamenitosti grada Beograda.

Kao krajnji rezultat posete učenici će napraviti video-razglednice iz Beograda i razmeniti svoje viđenje mesta koje su posetili.

Milka Keser, direktorka škole, na kraju posete uručila je učenicima iz Turske i koleginici Nesrin sertifikate o uspešno realizovanim zadacima u okviru zahteva Erasmus+ projekta.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.