Evropski dan jezika obeležen u Savremenoj gimnaziji

I ove godine smo kroz raznovrsne aktivnosti obeležili Evropski dan jezika. Savremena gimnazija je škola koja se može pohvaliti činjenicom da ima učenike iz svih delova sveta, te nam je bilo posebno zadovoljstvo da sa njima obeležimo bogatstvo koje jezici pružaju.

Evropski dan jezika

U obeležavanje Evropskog dana jezika bili su uključeni svi učenici škole, kao i svi nastavnici koji predaju jezike. Glavna aktivnost, koja je trajala cele nedelje, bilo je snimanje audio-knjige za decu iz Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”. Učenici Savremene gimnazije su čitali odabrane priče na raznim jezicima koji se izučavaju u našoj školi i sav materijal je sklopljen u audio-knjigu, koja će biti poklon učenicima ove škole. Birane su kratke priče koje su zanimljive učenicima njihovog uzrasta. One se ne obrađuju na redovnim školskim časovima, a podstiču učenike na razmišljanje i diskutovanje.

Kroz igru do novih saznanja o jezicima sveta

Na časovima jezika učenici Savremene gimnazije su 26. septembra sa svojim nastavnicima kroz razne igre, kvizove i internet aplikacije stekli nova znanja i upoznali se sa zanimljivostima o jezicima sveta. Okušali su se u pogađanju jezika sa audio-zapisa, izgovaranju brzalica na drugim jezicima, otkrivanju najdužih reči u svetu, kvizu znanja o svakom jeziku ponaosob i raznim drugim jezičkim igrama putem mobilnih aplikacija.

U obeležavanju ovog dana pridružili su nam se i nastavnici predmeta Umetnost i dizajn, koji su na časovima dizajnirali majice sa porukama na različitim jezicima.

Učenici cele škole su toga dana mogli da napišu na posteru u holu škole svoje poruke drugim učenicima na nekom stranom jeziku.

Evropski dan jezika proslavljen sa gostima iz Turske

Kao i ranijih godina, sa radošću smo proslavili Evropski dan jezika. Ovaj dan je bio još zanimljiviji jer su nam u okviru projekta „Ankara Provincial Directorate of National Education – Erasmus+ School Education Accreditation – Gazi Anadolu Lisesi Ankara” u poseti bili učenici i nastavnici iz Turske, pa su učenici naše škole imali priliku da sa njima proćaskaju na stranim jezicima, ali i da zajedno dizajniraju obeleživače za knjige, koje smo zatim izradili i darovali gostima kao suvenir i uspomenu na boravak u našoj školi.

Majkl Gregori gost na času engleskog

Na kraju, ovu nedelju je obeležilo gostovanje kolege Majkla Gregorija, koji je, kao izvorni govornik engleskog jezika, sa učenicima razgovarao o temi koju su tada obrađivali u okviru Kembridž programa – putovanja. Učenici su na taj način dobili priliku da provere svoje jezičke sposobnosti, ali i šta i koliko mogu da razumeju kada komuniciraju sa osobom kojoj je engleski maternji jezik.

Nezaboravno iskustvo – novi aspekti jezika

Verujemo da su učenici kroz ove brojne aktivnosti saznali za neke nove aspekte jezika, zabavili se, ali i shvatili važnost učenja stranih jezika i dobili motivaciju da i maternji i strane jezike ispravno koriste i unapređuju svoje znanje o njima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.