Savremeni gimnazijalci u zanimljivoj poseti Institutu za molekularnu genetiku

Nakon utiska koji je ostavila „Mala škola DNKlogije”, savremeni gimnazijalci su u petak, 11. marta, sa oduševljenjem krenuli u još jednu posetu Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGE), ovoga puta kako bi učestvovali u manifestaciji povodom obeležavanja Dana matičnih ćelija (UniStem Day).

Kroz predavanja, debate i posete laboratorijama, učenici su se upoznali sa različitim konceptima i metodama u istraživanju matičnih ćelija.

 Đaci Savremene gimnazije u poseti IMGGE

Fascinantni svet matičnih ćelija

Pod vođstvom mentora, učenici Savremene gimnazije su sa ostalim posetiocima manifestacije krenuli u obilazak Instituta i zavirili u magični svet matičnih ćelija. Tokom obilaska, učenici su mogli da čuju sve o sekvenciranju DNK lanca i njegovim mutacijama, metodama čuvanja i fiksiranja ćelija, kao i da vide kako izgledaju kulture ćelija.

Eksperimenti u tokuSavremene gimnazijalce oduševila je soba sa konfokalnim laserskim mikroskopom, u kojoj su mogli da posmatraju nežive mikroskopske uzorke koristeći ovaj instrument, a slike uzoraka vide na računaru kao trodimenzionalne modele.

Entuzijastični mladi naučnici krenuli su dalje do tople prostorije koja miriše na morske plodove, a u njoj su otkrili mnoštvo plastičnih akvarijuma. U svakom od njih nalazilo se na desetine zebra-ribica koje naučnicima omogućavaju da se bave istraživačkim temama kao što je ispitivanje uzroka mnogih retkih bolesti, poput, na primer, tumora.

Zabavna igra za sumiranje utisaka

Đaci Savremene gimnazije uče kroz igruPo završetku obilaska Instituta, savremeni gimnazijalci učestvovali su u igrama i tako na zabavan način, uz kokice i sokove, sumirali utiske posete. Odgovarajući na različita pitanja o matičnim ćelijama, učesnici su mogli da primene stečeno znanje i tako prikupe poene u interaktivnom takmičenju.

Jedna od igara, koja je posebno razgalila učenike, podrazumevala je da predstavnik svakog tima obuče majicu sa prikazom ljudskih organa, dok je ostatak tima izvlačio kartice sa slikama ćelija i imao zadatak da u što kraćem roku zalepi karticu na organ u kom se te ćelije razvijaju.

Savremeni gimnazijalci – budući naučnici

Pored novih saznanja, ovo je bila prilika da učenici vide i osete kako izgleda dan jednog istraživača, i bolje razumeju svet nauke i dostignuća koji naš život čini lakšim i kvalitetnijim.

Ovakve i slične manifestacije omogućavaju učenicima i da se dodatno zainteresuju za različita naučna otkrića, i u nekim od njih otkriju i svoje buduće zanimanje. Ponosni smo na naše savremene gimnazijalce i njihovo interesovanje da budu deo međunarodne naučne manifestacije.

Više fotografije sa ovog događaja možete videti u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.