Internacionalni plasman: Natalija Stanković osvojila prvo mesto na takmičenju „Mladi eko-reporteri Srbije”

Učenica trećeg razreda Savremene gimnazije Natalija Stanković osvojila je prvo mesto na nacionalnom takmičenju „Mladi eko-reporteri Srbije” na temu „Energetska efikasnost”, na kojem je učestvovala i prethodne dve godine.

Ovim uspehom, Natalija se plasirala na internacionalno takmičenje u ovoj oblasti.

Međunarodni program „Mladi eko-reporteri”

Učesnici takmičenja koji imaju između 11 i 25 godina na takmičenju su obrađivali temu energetske efikasnosti i problema u svojoj lokalnoj zajednici. Najbolji radovi birani su u tri kategorije, po starosti takmičara, a pobednički radovi su se sa nacionalnog takmičenja plasirali na internacionalno takmičenje, na kome će se nadmetati mladi iz 38 zemalja širom sveta. Među njima se našla i savremena Natalija.

Najbolje radove birali su predstavnici udruženja Ambasadora održivog razvoja i životne sredine i predstavnici preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Natalija se uspešno nadmeće kao mladi eko-reporter već 3 godine

Savremena gimnazijalka već treću godinu zaredom učestvuje na takmičenju „Mladi eko-reporteri Srbije”.

„Mladi eko-reporteri Srbije”

Ona je 2017. godine zauzela drugo mesto, dok je prošle godine pobedila u kategoriji za „Video od 14 do 18 godina”. Ove godine, Natalija je bila još bolja, osvojivši najbolje, prvo mesto, čime se plasirala na svetsko takmičenje.

Ovog puta na samom vrhu među mladim eko-reporterima

Natalija je najpre odabrala da svoj rad predstavi u vidu videa, a onda je svojim zalaganjem, trudom i radom u kategoriji koja podrazumeva takmičare starosti od 15 do 18 godina osvojila prvo mesto.

Natalija svima poručuje:

U vremenu kada ljudi ne vode računa o životnoj sredini, razmišljajući čime bih želela da se bavim, nisam ni pomislila da ću toliko zavoleti ekologiju. U taj svet uvela me nastavnica likovne kulture, koja je prepoznala potencijal u meni. Jedno predavanje je bilo presudno u pogledu toga čime bih želela da se bavim u budućnosti. Ispunjena sam i zadovoljna, jer se bavim nečim što volim. Stekavši iskustvo učešćem na ovom takmičenju u prethodne dve godine, želela sam da ove godine u većoj meri istražujem, učim i moj trud je rezultirao uspehom, rekla je savremena gimnazijalka Natalija Stanković.

Samo reči hvale o savremenoj učenici imala je i njena profesorka biologije, Ana Vasilić:

Natalija je imala podršku mentora u osmišljavanju eko-reportaže, ali je ona najvećim delom svojim samostalnim radom i angažmanom uspela da napravi fantastičan rezultat. Kao učenica koja se zalaže za očuvanje životne sredine i energetsku efikasnost, ona uspešno podiše svest kod mladih u cilju održivog razvoja i očuvane životne sredine.

Savremena je pravi primer eko-škole

Podsetićemo da je Savremena deo velikog međunarodnog projekta „Eko-škola”, koji je pokrenula Fondacija za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEE), a prošle godine je stekla status međunarodne eko-škole, za koji je dobila zelenu zastavu i sertifikat koji se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini.

Uspesima kao što je Natalijin, Savremena sa ponosom opravdava svoj zeleni status.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.