Prva  „LINK Educational Alliance MUN” konferencija u Savremenoj

Savremena gimnazija je ovog vikenda, od 10. do 12 juna, bila domaćin prve u nizu konferencija „LINK Educational Alliance Model United Nations” (LEA MUN), koju su zajedničkim snagama organizovali Savremena gimnazija, International School i Srednja škola za informacione tehnologije − ITHS.

Konferencija LEA MUN predstavlja simulaciju zasedanja Ujedinjenih nacija za učenike i studente u ulogama delegata različitih zemalja sveta kako bi rešili goruće globalne probleme iz perspektive zemalja koje predstavljaju.

Generalni sekretar LEA MUN-a bila je Lara Veselinović, učenica II razreda Savremene gimnazije, koja je pokazala izuzetne organizacione sposobnosti u realizaciji celokupnog događaja. Društvene mreže vodile su Kai Vainomaa i Anđela Todorović, maturantkinje Savremene gimnazije, uz veliku pomoć kreativnih rešenja Ane Bisenić, glavnog grafičkog dizajnera i učenice ITHS-a.

Delegati su već u petak, 10. juna, posle svečane ceremonije uručivanja posebnih priznanja direktorima i koordinatorima LEA MUN-a, kojom je konferencija započeta, imali prvo zasedanje.

Mladi delegati iz svih zemalja sveta raspravljali o temama od globalnog značaja

Učesnici su predstavljali zemlje sveta u komitetima. Delegati Španije, Francuske, Amerike, Srbije, Kine, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Turske, Jermenije, Italije, Palestine, Švajcarske i mnogih drugih zemalja iznosili su svoje argumente i stavove zemalja koje predstavljaju u Generalnoj skupštini, Savetu za ljudska prava i Savetu za bezbednost.

Teme o kojima su učesnici raspravljali su aktuelne i izazovne teme od globalnog značaja:

  • sprečavanje rasizma i nasilja;
  • unapređenje ekonomskog rasta i održivog razvoja u regijama pogođenim ratom i konfliktima;
  • sprovođenje međunarodnog mira i bezbednosti na globalnom nivou.

Povratak na početak 19. veka: Simuliranje Bečkog kongresa

Oni koji se nisu libili da pokažu svoje znanje iz istorije predstavljali su svoje zemlje u Istorijskom komitetu, gde su se kao delegati Kraljevine Francuske, Kraljevine Portugala, Austrijskog carstva, Kraljevine Pruske, Bavarske, Malteškog reda i Velikog vojvodstva Toskane vratili na početak 19. veka i učestvovali u simulaciji Bečkog kongresa, sa ciljem oblikovanja Evrope u posleratnom periodu.

Konačni rezultat konferencije „LINK Educational Alliance MUN”: Potpisivanje važnih sporazuma i rezolucija

U nedelju, 12. juna 2022, zaključeni su mnogi sporazumi i potpisane mnoge rezolucije, što smo proslavili svečanom ceremonijom zatvaranja konferencije LEA MUN i dodeljivanjem nagrada najboljim delegatima i organizatorima događaja.

Sponzor konferencije bila je kompanija „Coca-Cola”, te su učesnici mogli da se osveže vodom „Rosa” i sokovima „Next” zahvaljujući Pavlu Vučkoviću, koordinatoru za sponzorstva i maturantu Savremene gimnazije.

Posebnu pohvalu upućujemo i koordinatorima događaja, Tamari Lazić Kapollas, Nemanji Đikanoviću i Marici Đurić, koji su u ime škola u kojima rade kao nastavnici obezbedili izvrsnu organizaciju ovog događaja. Takođe, trodnevna konferencija je protekla bez problema zahvaljujući Jovani Petrović, koordinatorki volontera i učenici Year 12 International Schoola.

Čestitamo najboljim delegatima!

Imali smo priliku da čujemo sjajne argumente delegata, koji su pokazali veliko znanje, stručnost i poznavanje globalnih problema, čime su zaslužili nagrade za najbolje delegate u okviru svojih komiteta. Ovom prilikom čestitamo najboljim delegatima:

  • Ani Antić iz Gimnazije „Sveti Sava”;
  • Nenadu Dimitrijeviću iz X gimnazije „Mihajlo Pupin”;
  • Urošu Ježu, studentu Filozofskog fakulteta;
  • Aleksi Mišiću, učeniku Nemačke škole u Beogradu.

LINK edu alijansa stvara buduće lidere

Savremena gimnazija, International School i ITHS su svojim učenicima u ulogama delegata i predsedavajućih u komitetima pokazali da LINK edu alijansa neguje talente i obrazuje mlade lidere budućnosti.

Puni pozitivnih iskustava i bogatiji za nova prijateljstva i znanja usvojena tokom LEA MUN-a, željno iščekujemo narednu godinu i nastavak ove nove divne tradicije.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.