KOMBINOVANI PLAN I PROGRAM

uvod u kombinovani plan i program

Kombinovani plan i program je jedinstvena kombinacija izabranih predmeta koja učenicima koji se opredele za ovaj program obezbeđuje najbolje elemente srpskog nacionalnog programa opšte gimnazije i međunarodnog programa Univerziteta u Kembridžu.

Na ovim časovima, na kojima je nastava isključivo na engleskom, učenici ne uče nastavne jedinice koje već postoje u srpskom nastavnom planu i programu, već samo diferencijalne, tj. nastavne jedinice koje postoje samo u Kembridž programu. Učenici imaju tri obavezna predmeta sa ukupnim fondom od četiri dodatna časa nedeljno.​ Na ovaj način, priprema za polaganje Kembridž ispita ne traje intenzivno dve godine, nego se gradivo raspoređuje na četiri godine, te učenici imaju dovoljno vremena da temeljno savladaju sve zahteve za polaganje Kembridž AS i A-level predmeta, ukoliko po završetku školovanja budu želeli da steknu i Kembridž AICE diplomu.

U tabeli ispod možete videti spisak svih predmeta kombinovanog programa.

Obavezni predmetiIIIIIIIV
Srpski jezik i književnost4444
Prvi strani jezik2243
Drugi strani jezik2222
Latinski jezik22--
Ustav i prava građana---1
Sociologija---2
Psihologija-2--
Filozofija--23
Istorija2222
Geografija222-
Biologija2222
Matematika4444
Fizika2232
Hemija2222
Računarstvo i informatika2211
Muzička kultura11--
Likovna kultura11--
Fizičko vaspitanje2222
Izborni predmetiIIIIIIIV
Građansko vaspitanje1111
Verska nastava1111
Obavezni Kembridž predmetiIIIIIIIV
Engleski jezik1112
Matematika1112
Globalne perspektive i istraživanja222-

AS-level predmeti nose 1 bod i traju jednu godinu, dok A-level predmeti nose 2 boda i traju dve godine. ​Ukoliko učenici žele da dobiju dvostruku diplomu, Nacionalnu i Kembridž AICE diplomu, prelaze na vanredno školovanje na Nacionalnom programu, a na Kembridž programu, pored obaveznih predmeta Cambridge English i Global Perspectives & Reseach, biraju još dva ili tri Kembridž predmeta kako bi ukupno sakupili 7 bodova.

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2017/18. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.
 • Centar za razvoj karijere
 • Prijemni ispit
 • Edukacija
 • LINKeduTV
 • Mala matura
 • OK engleski
 • OK matematika
 • OK school
 • BUSINESS ACADEMY
 • IT ACADEMY
 • ITS
 • ITHS