Poseta izložbi „Kad su ženskinje postale građanke”

Kako nam se bliži 8. mart, Međunarodni dan žena, tako se intenzivnije pitamo o položaju žena u našoj zemlji i svetu. Tragajući za odgovorom na ovo pitanje, savremeni gimnazijalci su u sredu i četvrtak, 2. i 3. marta, posetili izložbu „Kad su ženskinje postale građanke”, koju realizuje Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa Medija centrom Odbrana.

slajfna_gradjanke

Preobražaj žene i njene uloge u društvu

Slika_15Na izložbi koja je otvorena u Domu Vojske Srbije učenici su mogli da vide radove poznatih srpskih umetnika, koji su kroz umetnost zabeležili preobražaj žene i njene uloge u društvu. Kroz umetnička dela naših poznatih slikara, među kojima su i Paja Jovanović, Uroš Predić, Nadežda Petrović i mnogi drugi, savremeni gimnazijalci imali su prilike da se upoznaju sa stilom života žena u 19. i 20. veku.

Putem skica, crteža i grafike, učenici su videli kako izgledaju žene različitog društvenog položaja i zanimanja, od uglednih supruga vladajućih srpskih dinastija do modernih građanki, anonimnih, ali i onih koje su svoj trag ostavile u kulturi i umetnosti. Razgledajući izložena umetnička dela, učenici su mogli da prate kako su se, kroz istoriju, žene emancipovale i dobile status građanki. Stekli su i utisak o vremenu kada su prva ženska deca dobila mogućnost da se obrazuju u mešovitim školama Kneževine Srbije.

Izložba koja budi pitanja

Slika_8Prikaz žene u umetničkom okviru otkrio je učenicima istorijski kontekst položaja žena u društvu, ali i upoznao ih sa njihovim pravima.

Čitava postavka izložbe, profesorka Ana Manojlović koja je sa učenicima posetila izložbu i drugi profesori na svojim časovima, podstakli su učenike da se zapitaju kakav je bio položaj žena kroz istoriju. Da li su se žene izborile za ravnopravnost? Kakva prava i slobode žene trenutno imaju u društvu, a kako je to bilo nekada?

Podizanje svesti o ravnopravnosti među polovima

Cilj posete izložbi bio je da se stekne uvid u neophodnost poštovanja rodnih razlika. Svi učenici su se složili da bi trebalo da postoji razumevanje među polovima, a naročito kada su u pitanju njihova prava i slobode. Svaka vrsta rodne diskriminacije je nepoštovanje tuđe ličnosti i ugrožavanje identiteta.

Ovoga puta pažnja je posvećena ženskom polu, zbog proslave Međunarodnog dana žena. Dečacima to nije smetalo, jer znaju kako se ponašaju pravi džentlmeni. Složili su se da će se truditi da se prema drugaricama i drugim ženama u svojim životima obraćaju sa puno poštovanja i ljubavi.

Pogledajte fotografije sa izložbe u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.