Savremeni gimnazijalci na studijskom putovanju po Evropi

Savremeni gimnazijalci su ove nedelje na studijskom putovanju, gde se upoznaju sa lepotama zemalja u okruženju.

Beč – idealna destinacija prvaka

Na lepom plavom Dunavu leži glavni grad Austrije, koji su učenici prvog razreda imali priliku da upoznaju na početku svog studijskog putovanja. Zlatna evropska prestonica i omiljena destinacija ljubitelja kulturne baštine, bogato dekorisane palate i parkovi, istorija, prefinjenost i maniri nisu ostavili ravnodušnima naše prvake.

Nakon lepota dvorca Belvedere, usledio je obilazak barokne palate pod zaštitom Uneska, nekadašnje letnje rezidencije Habzburgovaca a danas, osim što je „magnet” za turiste, mesto je i za političke susrete na najvišem nivou. Uživajući u bogato dekorisanim prostorijama i fantastičnoj arhitekturi, učenicima je bilo jasno zašto ga često zovu i „Mini-Versaj”.

Drugaci u podnožju Alpa

Na početku svog studijskog putovanja drugaci su vrlo brzo zaključili da je malo potrebno da zavole Salcburg. Okružen je Alpima i jezerima, ima samo 150.000 stanovnika, a kroz njega godišnje prođe oko pet miliona turista. Glavna atrakcija bila je rodna kuća Mocarta, koja je pretvorena u muzej i nalazi se u glavnoj ulici za šoping (Getreidegasse 9). Kada je on u njoj rođen, već je bila stara 400 godina i Mocartovi su tu živeli kao podstanari. U kući su videli portrete Mocarta i njegove porodice, slike Salcburga, Mocartovu violinu, pisma, pramenove kose i dr. predmete.

Utorak je bio u znaku obilaska Postojnske jame, koja sa 24 km tunela, dvorana i galerija predstavlja i jednu od najpoznatijih svetskih atrakcija. Žutim turističkim vozićem otvorenih vagona odvezli su se u „središte zemlje”.

Trećaci između mita i stvarnosti

Obilazak Zejtinlika, vojničkog groblja, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Od čuvenog Đorđa Mihailovića, čuvara groblja, slušali su kako su, rame uz rame sa srpskim ratnicima, prilikom proboja Solunskog fronta stradali i ruski, francuski, italijanski i engleski vojnici.

Pored razgledanje Atine, prestonice Grčke, metropole stare preko 3.000 godina, koja asocira na mesto gde je rođena demokratija i koja je podarila čovečanstvu neprocenjiv izvor ideja, teorija, znanja i filozofskih misli, trećaci su obišli i svetilište i hram na padinama visokog Parnasa, Delfe.

Pored Atine i Delfa, učenici su posetili i Akropolj, gde su ostali začuđeni time kako se pre 2.500 godina takva lepota gradila na jednom brdu bez savremenih mašina.

Maturanti u podnožju švajcarskih Alpa

Pored obilaska minijaturne države Lihtenštajn, baza za istraživanje, pored Ciriha i Lucerna, bila je i Ženeva, u kojoj se nalazi sedište Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije. Na jednom ovako divnom mestu učenici su imali priliku da osete dodir sofisticirane kulture zapadne evropske zajednice i neoklasične umetnosti Francuske.

Za više fotografija, posetite našu galeriju.

Do sledećih vesti sa studijskog putovanja!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.