Obeležen Dan maternjeg jezika

Širom sveta se svake godine 21. februara obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan uspostavio je UNESKO 1999. godine, a na predlog Bangladeša obeležava se redovno od 2000. godine.

Budući da je 21. februar bio neradan dan – nedelja, savremeni gimnazijaci su se sutradan, 22. februara, na času srpskog jezika i književnosti, povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika, upoznali sa Zaveštanjima velikog župana Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi, koja se odnose na jezik. Pažljivom analizom reči Stefana Nemanje učenici su zaključili da Sveti Simeon poistovećuje postojanje jezika sa postojanjem jednog naroda: „Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod”.

Profesorka srpskog jezika i književnosti je na dragocenost jezika podsetila savremene gimnazijalce osvrtom na pojedine tekstove Vuka Stefanovića Karadžića, Isidore Sekulić i mnogih drugih.

Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada. Vuk S. Karadžić

Razvijen jezik, to je biće i krv naroda, to je maksimala onoga što jedna kultura ostavlja i daje. Isidora Sekulić

Budući da se Dan maternjeg jezika obeležava širom sveta, i u Savremenoj gimnaziji smo časove srpskog jezika i književnosti upravo posvetili jeziku našem nasušnom. Savremeni trećaci su gotovo samostalno analizirali misli o jeziku i donosili zaključke o važnosti upotrebe i očuvanja maternjeg jezika. Časove srpskog jezika i književnosti u Savremenoj organizujemo tako da učenike na svakom času podsećamo na reči Duška Radovića – da treba da volimo srpski jezik svakog dana pomalo, jer on nema nikog drugog osim nas, rekla je Marija Pilčević Tomašević, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Takođe, časovi izbornog predmeta Jezik, mediji i kultura bili su posvećeni ovoj temi.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.