Savremeni prvaci na Krosu RTS-a „Kroz Srbiju”

Kros RTS-a „Kroz Srbiju” održan je u petak, 13. maja, u parku „Manjež”. U svim gradovima, opštinama i selima u Srbiji istovremeno su trčali đaci i predškolci. Generalni pokrovitelj 32. Krosa je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Sportskim savezom Srbije i Savezom atletskih talenata Srbije. Tačno u deset sati počeo je kros, a znak za početak trke dao je ministar prosvete Branko Ružić gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Savremeni prvaci učestvovali su u ovoj manifestaciji i uživali družeći se u prirodi sa svojim vršnjacima, odeljenjskim starešinama i nastavnicima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Učestvovala su ukupno 102 učenika prve godine.

Prvih pet devojčica koje su završile trku:

  1. Lola Matejić I-2
  2. Anđela Arambašić I-2
  3. Eva Šokota I-2
  4. Kristina Rokvić I-4
  5. Irma Petričić I-2

Prvih pet dečaka koji su završili trku:

  1. Vasilije Trajković I-1
  2. Aleksandar Šukalo I-2
  3. Mihajlo Jakšić I-3
  4. Andrej Stojković I-1
  5. Leon Iliev I-4

Istorijat krosa

Prvi kros Radio Beograda održan je 20. aprila 1991. godine na hipodromu u Sremskoj Mitrovici. Brzo se razvijao, a kao najmasovnija priredba u jugoistočnom delu Evrope dobija ime cele medijske kuće – Kros RTS-a.

Broj takmičara iz zemlje i inostranstva povećavao se iz godine u godinu.

Godine 2000. Kros RTS-a dobija još jedan deo – „Neka trči Srbija” (danas Kros RTS-a „Kroz Srbiju”), a 15. aprila u 147 opština Srbije istovremeno je trčalo 518.700 učenika.

Samo godinu dana kasnije, 7. aprila 2001, održan je i „Kros RTS-a u dijaspori”. Trčala su deca poreklom iz Srbije u osam evropskih zemalja: Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Austriji, Rumuniji, Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj.

Ovim putem želimo da pohvalimo učenike zbog velikog odziva i sportskog duha koji su danas prikazali.

Sportska aktivnost za fizički razvoj i inteligenciju

Danas se većina poslova obavlja sedeći, što predstavlja pravi izazov za zdravlje. Zbog toga je važno da se čovek u svakom periodu svog života rekreativno bavi sportom. Osim toga, sport doprinosi razvoju inteligencije i boljem učenju. Upravo zato u Savremenoj posvećujemo veliku pažnju bavljenju sportom – kako kroz redovnu nastavu fizičkog vaspitanja tako i kroz brojne vannastavne aktivnosti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.