Znamenitosti Beča oduševile savremene drugake na studijskom putovanju

Učenici drugog razreda Savremene gimnazije nedavno su se vratili sa uzbudljivog studijskog putovanja koje je realizovano u prestonici Austrije, carskom gradu Beču. Tokom trodnevnog boravka imali su priliku da obiđu brojne znamenitosti jednog od najlepših evropskih gradova, njegove bogato dekorisane palate, lavirint dvorca Šenbrun, dvorac Belvedere, muzeje, kao i Prater, najstariji zabavni park na svetu.

Odmah po dolasku usledilo je panoramsko razgledanje grada: Bečka državna opera, Folksgarten, Muzej primenjene umetnosti, Prirodnjački muzej, Šenbrun, Parlament, Gradska većnica (Rathaus), Gradska skupština, Muzejska četvrt, Zgrada bečke secesije, Karlova crkva… Toliko lepote dočekalo ih je već samom početku – avantura je mogla da počne!

Dvorac Šenbrun sa najstarijim zoološkim vrtom u Evropi i Prirodnjački muzej sa preko 500.000 eksponata

Svedočanstva slikovite istorije učenici su imali prilike da vide i tokom drugog dana ekskurzije, kada su posetili dvorac Šenbrun, gde se nalazi i najstariji zoološki vrt u Evropi. Ovaj zoološki vrt poznat je i kao dom za vrlo retke životinjske vrste, poput džinovskih pandi. Dvorac je na Listi svetske baštine Uneska od 1996. godine. Na vrhu brežuljka nalazi se Glorijet, koji je korišćen kao trpezarija i sala za prijeme, a danas je pretvoren u najveći kafić u Beču. Sa vrha Glorijeta se pruža atraktivan panoramski pogled.

Učenici su potom posetili Prirodnjački muzej, jedan od najvećih svetskih muzeja te vrste sa čak 500.000 eksponata. Glavna atrakcija muzeja je Venera iz Vilendorfa, mali ali vrlo ekspresivan kip star oko 29.500 godina. Muzej poseduje najveću i najstariju javnu kolekciju meteora na svetu. Bogate su i kolekcije minerala, dragog kamenja i retkih fosila. Pažnju savremenih gimnazijalaca posebno su privukli i kosturi dinosaurusa.

Susret s vrhunskim umetničkim delima i uzbudljiva vožnja na rolerkosteru

Treći dan bio je rezervisan za odlazak do dvorca Belvedere. Kompleks čine dve palate i vrta i delo je arhitekte Lukasa fon Hildebranta iz 17. veka. Prvobitno je bio letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, a kasnije dom Franca Ferdinanda. Obe palate danas su muzeji posvećeni austrijskom slikarstvu 19. i 20. veka, gde su savremeni gimnazijalci bili u prilici da vide i dela Klimta, Šilea i Oskara Kokoške.

Konačno su se zaputili ka Prateru – jednom od najvećih evropskih zabavnih parkova, koji se nalazi u drugom distriktu ovog grada, Leopoldštatu. Zabavni park dobio je ime po istoimenoj atrakciji – tornju Prater, ringišpilu sa kog se pruža prelep pogled na ceo park i jedan deo austrijske prestonice.

Naši gimnazijalci su uživali u turbulentnim rolerkosterima, vrtoglavo visokim ringišpilima i čudovištima koja vrebaju iz mraka kuće strave, a oni manje hrabri vreme su iskoristili da probaju neke od bečkih specijaliteta.

Savremeni drugaci bogatiji za divno životno iskustvo

Savremeni drugaci napustili su prestonicu moćne Austrougarske carevine na obalama lepog plavog Dunava zadovoljni i bogatiji za divno životno iskustvo. Dok prepričavaju avanture i prave kolekciju uspomena, već polako maštaju o novom studijskom putovanju!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.