Savremeni trećaci na stvarno drugačijem studijskom putovanju obišli Prag i Drezden

Učenici trećeg razreda Savremene gimnazije nedavno su se vratili sa uzbudljivog studijskog putovanja na kome su posetili Češku i Nemačku.

Učenici oduševljeni lepotama Praga

Tokom petodnevnog boravka imali su priliku da posete Prag, gde su uživali u lepotama koje ovaj grad nudi: Praški dvorac sa pratećim dvorišnim kompleksom, Hradčani, Katedrala Svetog Vida, Zlatna ulica, Nerudova ulica, Malostranski trg, Crkva Svetog Nikole, Malostranska kula, Karlov most, Narodno pozorište, Starogradska kula, Klementinum, Starogradski trg, Gradska kuća i Orloj.

Prag, grad prepun predivnih veselih zgrada iz različitih perioda – od renesanse, preko baroka i rokokoa, pa sve do pravaca iz 20. veka – perfektno restauriranih i održavanih, svojim šarmom osvojio je srca učenika. Romantične ulice, popločane kaldrmom i čudom očuvane, ako u obzir uzmemo milione turista koji svakodnevno njima prolaze, taksi oldtajmer i kočije, kojima se možete provozati gradom, samo su deo ovog čarobnog grada.

Nakon panoramskog razgledanja grada, učenici su sa svojim profesorima i vodičem stigli do Praškog zamka. Zamak datira još iz 9. veka i tokom vekova se, kako je koji vladar donosio nešto svoje, brzo širio, pa predstavlja ogroman kompleks, koji je mešavina raznih arhitektonskih stilova. Ogromna Katedrala Svetog Vida, neverovatne spoljašnjosti i zadivljujuće unutrašnjosti, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Posle posete Praškom zamku, učenici su produžili do Karlovog mosta, jednog od najupečatljivijih primera visoke gotike i arhitektonskog dela Karla IV. Ovaj spektakularni most prelazi preko reke Vltave i povezuje Donji grad (češ. Malá Strana) i Stari grad Praga (češ. Staré Město pražské).

Pored brojnih znamenitosti, učenici Savremene su u Pragu videli i Astronomski časovnik, najpoznatiji astronomski sat na svetu, koji se sastoji od četiri pokretna automata (uključujući i ton kostura, koji se oglašava na svakih sat vremena), kao i rotirajuće statue od 12 apostola. Sat prikazuje vavilonsko vreme, staro češko vreme, nemačko i zvezdano vreme. Takođe, pokazuje faze Meseca i Sunca i njihovo putovanje kroz sazvežđa zodijaka. Kalendar se nalazi odmah ispod sata i pokazuje koji je dan u nedelji i mesecu, praznične dane i alegorijske slike u tekućem mesecu, kao i znakove zodijaka. Pozadina simbolizuje Zemlju i pogled na noćno nebo: plavi krug u središtu je simbol Zemlje, gornji plavi krug je deo neba tik iznad horizonta, dok su crveni i crni delovi predstave neba daleko iznad horizonta. Tokom dana jedan od rotirajućih krugova (onaj koji simbolizuje Sunce) stoji ispred dela na plavoj pozadini, a tokom noći je na crnoj pozadini.

Nastavak putovanja u Češkoj: Dvorac Hluboka i gradić Krumlov

Nakon obilaska Praga, narednog dana učenici su posetili dvorac Hluboka i gradić Krumlov, koji je sagrađen oko dvorca u 13. veku. Češki Krumlov izvanredan je primer malog srednjovekovnog grada čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju tokom pet vekova. Zbog toga je istorijsko središte grada 1992. godine upisano na Uneskov popis svetske kulturne baštine.

Dvorac Hluboka proglašen je nacionalnim spomenikom kulture Češke Republike. Izgrađen je u drugoj polovini 13. veka, a tokom svoje istorije obnavljan je nekoliko puta. Prvi put je proširen tokom renesansnog perioda, a zatim je obnovljen u baroknom stilu po naredbi Adama Franca fon Švarcenberga početkom 18. veka. Današnji izgled dobio je u 19. veku, kada je Johan Adolf fon Švarcenberg II naredio obnovu dvorca u stilu romanike.

Lepote Drezdena očarale savremene trećake

Savremeni trećaci su svoje putovanje nastavili u Drezdenu, glavnom gradu nemačke savezne pokrajine Saksonije. Razgledali su kulturne spomenike: zgradu Opere „Zemper”, koja je među najlepšima na svetu i Drezdenski dvorac iz 15. veka, koji je bio sedište vojvoda, knezova i kraljeva. Vrhunac arhitektonske umetnosti predstavljaju Vrata krune, koja se nalaze na jednom od ulaza u gradske zidine i sa čijih se bedema može uživati u čarobnom pogledu na dvorac i okolinu. Iz parkova Bruhlšen terase pruža se veličanstven pogled na reku Labu i novi grad na suprotnoj strani, okružen reprezentativnim građevinama poput Akademije umetnosti i Albertinuma.

Nakon pet dana boravka u Češkoj i Nemačkoj, savremeni trećaci su sa svojim odeljenjskim starešinama stigli u prestonicu Srbije. Puni su divnih utisaka, te planiraju kada će ponovo posetiti ova divna mesta.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.