Intervju Klare Petrović, članice novinarsko-literarne sekcije Savremene gimnazije, sa savremenom šahistkinjom Hanom Denić

Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo učenicu drugog razreda Savremene gimnazije Hanu Denić. Hana je izuzetno talentovana šahistkinja koja je osvajala državna prvenstva i postizala fenomenalne rezultate na svetskim takmičenjima. Takođe, Hana je i odlična učenica koja niže akademske uspehe i neko ko svojim ponašanjem i stavom može da posluži kao uzor svima nama.

Kako si se prvi put zainteresovala za šah? Šta te je privuklo ovoj igri?

Prvi put sam se zainteresovala za šah još u vrtiću, za vreme sekcije koju smo imali svake nedelje. Najviše me je privukla jednostavnost ove igre, kao i to što se ne koristi fizička već mentalna snaga.

Koliko si imala godina kada si postala prvak Srbije? Kakvo iskustvo nosiš sa tog takmičenja?

Prvi put sam postala prvak Srbije 2016, sa 9 godina. Takođe sam 2018. i 2019. godine osvojila prvo mesto na državnom prvenstvu. Budući da mi je to bilo jedno od najbitnijih takmičenja, moram da kažem da je ujedno bilo i jedno od najstresnijih, ali bez obzira na to, znam da sam se dobro pripremila, što se i pokazalo.

Ko su tvoji šahovski uzori?

Moj najveći šahovski uzor i inspiracija je moj trener. Pored njega, tu su Alisa Marić, naša najbolja šahistkinja, i Magnus Karlsen, kao i mnogi drugi svetski šampioni.

Kako se pripremaš za takmičenje? Šta je tajna uspeha u šahu? Imaš li neki poseban ritual za opuštanje pre ili posle partije?

Za takmičenja se pripremam svakodnevnim treningom sa trenerom, ali i sama, jer smatram da uspeh ne može da se postigne samo na osnovu rada sa trenerom. Što se tiče rituala, to bi definitivno bila šetnja u kojoj odmaram od šaha i priprema.

Da li postoji partija ili trenutak u tvojoj karijeri koji ti je posebno drag?

Partija koju bih izdvojila bila bi partija na Evropskom prvenstvu u Bratislavi, gde sam se borila za medalju. Iako sam izgubila, smatram da sam dosta toga novog naučila. Uspehom smatram to što sam imala mogućnost da učestvujem i da se borim za top tri mesta.

Možeš li reći, za one koje ne poznaju pravila šaha, koliko dugo traje partija na svetskom prvenstvu, koliko partija se igra?

U zavisnosti od toga kako se igra, partija može trajati od pola sata pa čak do sedam sati. Zanimljivo je to što se na evropskom prvenstvu igra 9 partija, a na svetskom i do 11.

Koji je tvoj najbolji rezultat u šahu? Kako si se osećala tada?

Kao najbolje rezultate izdvojila bih državna prvenstva 2016, 2018. i 2019. godine, kada sam osvojila prva mesta. Za mene to su bila nezaboravna iskustva, kao i trenuci u kojima sam se osećala veoma srećno i ponosno jer znam koliko sam truda uložila.

Ko su tvoji najverniji navijači?

Svojom najvećom podrškom smatram svog dedu, kao i sestru i roditelje, koji su bili tu za mene u svakom trenutku.

Kako ti škola pruža podršku u tvojim vannastavnim aktivnostima? U kojim aktivnostima u školi planiraš da se angažuješ?

Veoma sam zahvalna na podršci koju mi škola pruža. Tu pre svega mislim na veliko razumevanje profesora kada odsustvujem sa časova. Planiram da se angažujem u hemijskoj sekciji i da učestvujem na raznim takmičenjima.

Da li postoji neka posebna lekcija ili iskustvo koje bi volela da podeliš sa svima koji ovo čitaju?

Volela bih da podelim iskustvo sa svetskog prvenstva u Kini, koje je ujedno i veoma važna lekcija koju sam tada naučila. Jedan od mojih suparnika bila je devojka koja nije imala nikakav rejting, koji je u šahu veoma bitan, te sam mislila da ću lako i brzo završiti partiju. Naime, nije bilo tako. Nakon sat vremena partija se završila, a suparnica je odnela pobedu. Bitna lekcija koju sam tada naučila je da se osobe ne osuđuju po izgledu ili pričama drugih, već da je potrebno da se sama uverim u to kakve su zaista.

Možeš li nam nešto reći o svojim ciljevima za budućnost?

Ciljevi za budućnost su mi da se fokusiram na školovanje, ali da ne zapostavim šah. Težim tome da izbalansiram školu, šah i društvo.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.