Tajne i čari Crkve Svetog Marka: Neprocenjivo blago Beograda

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu nije samo arhitektonski dragulj već i čuvar mnogih zanimljivih tajni i bogate istorije. Izgrađena od 1931. do 1940. godine u srpsko-vizantijskom stilu, ova crkva se uzdiže kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda.

Savremeni gimnazijalci  istražuju tajne crkve Svetog Marka: Otkrivanje zanimljivih detalja

Učenici drugog razred su imali priliku da otkriju fascinantne detalje o ovoj građevini tokom jednog od svojih časova van učionice na koji ih je povela njihova nastavnica latinskog jezika, Natalija Stanković. Njena istorija seže duboko u prošlost, izgrađena je na temeljima prethodne grobljanske kapele iz 1835. godine, koja se nalazila na mestu starog groblja na Tašmajdanu.
Osim svoje arhitektonske lepote, Crkva Svetog Marka se ističe i po jedinstvenim karakteristikama. Ona poseduje tri oltara, od kojih je svaki posvećen različitim svetiteljima i događajima. Takođe, može da primi impresivnih dve hiljade ljudi tokom liturgije, a u njoj se nalazi i najveći bogorodičin mozaik na svetu - „Presveta Bogorodica Šira od nebesa”.
Na severnoj strani crkve, posetioci mogu otkriti grobnicu od belog mermera, u kojoj počivaju zemni ostaci patrijarha Germana Đorića, dodajući dubinu duhovnom značaju ovog mesta.

Arhitektonska lepota i kulturno nasleđe: Dubinski pogled na crkvu Svetog Marka

Jedan od najznačajnijih aspekata crkve je bakarni sarkofag koji čuva zemne ostatke cara Dušana, prenete iz njegove zadužbine, manastira svetog Arhangela kod Prizrena. Takođe, u kripti crkve počivaju poslednji članovi dinastije Obrenović - kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin.
Krstionica crkve je dom značajnoj zbirci pravoslavnih ikona i spisa iz osamnaestog i devetnaestog veka, dodajući kulturnu važnost ovom mestu.

Kroz svoju burnu istoriju, crkva je postala ne samo verski već i politički simbol. Njen položaj na Tašmajdanu, gde je 1830. pročitan sultanov hatišerif o priznavanju autonomije Srbije unutar turske carevine, dodatno naglašava njenu simboličku važnost u srpskoj istoriji.

Ispod same crkve nalaze se pećine starosti između šest i osam miliona godina, koje dodatno obogaćuju istoriju ovog fascinantnog mesta.
Crkva Svetog Marka u Beogradu, nekada najveća pravoslavna crkva u predratnoj Jugoslaviji, ostaje neiscrpan izvor duhovnosti, kulture i istorije, privlačeći posetioce da istraže njene tajne i čari koje se protežu kroz vekove.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.