ECDL SERTIFIKAT

shlajfna

 

ecdl Log bookNemaš dozvolu za vožnju kola? A za vožnju kompjutera? Nije šala. Evropska komisija je još 1997. godine uvela posebnu vrstu sertifikata kojom se definiše jedinstven okvir osnovnih informatičkih znanja i veština krajnjih korisnika računara - European Computer Driving Licence, iliti, Evropska kompjuterska vozačka dozvola.

U 21. veku, informatička pismenost je podjednako važna kao i jezička. Ona prožima naš svakodnevni život, od mobilnih telefona, BusPlus karti ili elektronskog bankinga, sve do digitalne medicine, nanotehnologije i svemirskih letelica. Drugim rečima, informatičke veštine i znanja više ne predstavljaju privilegiju nekolicine, već zahtev modernog društva koji svako treba da ispuni. Ovaj program su kreirali stručnjaci iz celog sveta, a proveren je i odobren od strane relevantnih međunarodnih institucija.  Sa preko 15 miliona kandidata u 148 zemalja ECDL standard predstavlja najrasprostranjeniji standard informatičke pismenosti na svetu.

ECDL sertifikacioni program je:

 • Međunarodno priznat
 • Zasnovan na primeni visokih standarda kvaliteta
 • Dostupan za različite nivoe IKT znanja
 • Usklađen sa potrebama tržišta rada i tehnološkim napredkom
 • Vendorski nezavisan

U svim tipovima gimnazija u kojima se predmet računarstvo i informatika izučava 4 godine, nastavni plan i program se poklapa sa programom ECDL Core. U skladu sa ovom odlukom, koja je stupila na snagu tek 2014. godine, svi učenici Savremene gimnazije koji imaju 4 ili 5 iz predmeta računarstvo i informatika, imaju pravo na odgovarajući ECDL sertifikat. ECDL testiranje organizuje se u sedištu LINK group-e, koja je ovlašćeni centar za polaganje a proveravaju se znanje i veštine iz sledećih sedam oblasti:

 1. ecdl_smallOsnove informacionih tehnologija
 2. Korišćenje računara i upravljanje datotekama
 3. Obrada teksta
 4. Tabelarne kalkulacije
 5. Baze podataka
 6. Prezentacije
 7. Informacije i komunikacije

Posedovanje ECDL sertifikata garantuje visok nivo poznavanja informatičke pismenosti pa je vredan dokument na današnjem tržištu rada gde poslodavci zahtevaju ne samo formalno obrazovanje već i veštine koje su deo sadašnjice.

 

 

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.