Šta treba da znate ukoliko želite da nastavite školovanje na koledžima u SAD

Učenici Savremene gimnazije koji se školuju po Kombinovanom programu, imaju mogućnost da svoje školovanje nastave na nekom od prestižnih svetskih univerziteta. 

Neki od najboljih koledža nalaze se u SAD i mnogi učenici iz Srbije, uključujući i savremene gimnazijalce, žele da upravo tamo nastave svoje školovanje. Međutim, proces prijavljivanja za mnoge je nepoznanica, pa je potrebno da se na vreme informišu i pripreme sve što je potrebno.

Školovanje na koledžima u Americi  

Svaki koledž ima sopstvenu proceduru, koju je potrebno ispoštovati. Zato učenici treba detaljno da se upoznaju sa procedurom na sajtu koledža za koji su zainteresovani. Međutim, više od 650 koledža u SAD ima zajedničku prijavu, dok ostatak ima svoju posebnu. 

Pripremili smo informacije o tome šta je sve potrebno za konkurisanje na većinu koledža u Americi.

Kvalifikacije koje su potrebne za apliciranje na koledž u SAD

Postoji nekoliko faktora koji utiču na vaš plasman na koledžima u Sjedinjenim Američkim Državama.

 • Školski profil – Iz njega se vidi uspeh učenika u školi, sa svim nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kao i spisak željenih univerziteta.

 • Pisma preporuke – Najbolje je da učenik ima dva ili tri takva pisma. Dobro bi bilo da to bude preporuka nekog od profesora engleskog jezika sa Cambridge International AS/A nivoa, ali i sveopšti utisak razrednog starešine ili školskog koordinatora o nastavnim i vannastavnim aktivnostima učenika.

 • Esej – Ovo je trenutak kada učenik treba da se predstavi svojim rečima i pokaže komisiji kakva je osoba, šta je to što ga pokreće, do kojih vrednosti drži... Učenici bi obavezno trebalo da provere na sajtu koledža na koji apliciraju koji su glavni zahtevi na koje treba da se obrati pažnja.

 • Intervju – Ovo je završni korak konkurisanja. Obično se obavlja pre ili nakon isteka roka za konkurisanje, putem telefona, video-poziva ili uživo. Učenici Savremene imaju prilike da u školi vežbaju ovaj korak kako bi se što bolje predstavili.

 • Ocena sa testa SAT/ACT – U zavisnosti od koledža, od kandidata se može tražiti i ocena sa testa.

 • Test engleskog jezika – Neke države, poput SAD ili Italije, traže i rezultate TOEFL ili EILTS testova, kojim dokazujete da engleskim vladate na dovoljno visokom nivou da možete odgovoriti akademskim zahtevima. Fakulteti u nekim drugim državama prihvataju i diplomu Cambridge English C1 ili C2, koju možete dobiti polaganjem ispita pri našem LINK Examinations Institute.

Jednostavno apliciranje na univerzitete

Da bi se prijavili za neki od prestižnih američkih univerziteta, učenici mogu koristiti aplikaciju Common App, koja u svojoj bazi sadrži oko 900 univerziteta širom sveta. 

Pre prijavljivanja, učenici se, zahvaljujući Common Appu, mogu bliže upoznati sa univerzitetom koji ih interesuje, mogu saznati da li njihov univerzitet daje benefite i koji su ti benefiti konkretno, mogu otkriti postoji li kampus pri univerzitetu, da li je univerzitet namenjen samo učenicima, samo učenicama ili i jednima i drugima i još mnogo toga.

Ova aplikacija će svakako pomoći učenicima da što bolje naprave svoj izbor kada je u pitanju nastavak njihovog obrazovanja.

Koledž u Americi

Na šta obratiti pažnju prilikom prijave

Prilikom apliciranja uzima se u obzir kompletna ličnost kandidata, koja, pored akademskih postignuća, podrazumeva i vannastavne aktivnosti, vrednosti i ideale do kojih je učeniku stalo.

Program po kome se učenik školovao u srednjoj školi takođe može biti značajan. 

Ono što je važno za učenike Savremene jeste da su u praksi učenici koji dolaze iz škola sa Cambridge International kurikulumom pokazali dobre rezultate, jer je taj program usklađen sa edukacijom u SAD, tj. sa onim što koledži u SAD traže od svojih studenata.

Vannastavne aktivnosti

Dakle, jasno je da, pored akademskog uspeha, koledži u SAD cene i vannastavne aktivnosti kandidata. Ono što je potrebno da znate jeste da:

Ne postoji propisana lista vannastavnih aktivnosti

To znači da učenici treba da učestvuju u onim aktivnostima kojima žele da se bave ili kojima moraju da se bave. U vannastavne aktivnosti ne spadaju samo mnogobrojne dodatne sekcije u školi već i volontiranje, aktivizam, ali i honorarni rad.

Vannastavne aktivnosti

Prilikom apliciranja koledži u SAD ne rangiraju vannastavne aktivnosti po vrednosti, već nastoje da sagledaju širi kontekst i procene koliko su učenici naučili iz njih. Drugim rečima, ono što se procenjuje jeste koliko su dobro učenici koristili prilike koje su im se nudile tokom školovanja. Prema tome, učenici bi trebalo da u vannastavne aktivnosti uključe sve što su radili van škole a što može biti od značaja za njihovu prijavu.

SAVET ZA UČENIKE:

Prilikom učestvovanja u vannastavnim aktivnostima u školi posebno se vrednuje ako ste u njima aktivno učestvovali. Ukoliko ste vodili klub ili inicirali neku akciju, to svedoči da posedujete određene liderske sposobnosti, što se posebno ceni prilikom konkurisanja.

Šta uključiti u esej

Esej je mesto u prijavi gde učenik može da kaže šta želi i kako želi. Drugim rečima, ima priliku da se predstavi svojim rečima.

Pre pisanja, izuzetno je važno znati:

 1. Gramatika i pravopis moraju biti besprekorni. Nakon napisanog eseja, poželjno je da učenik da nekome svoj esej na lekturu i korekturu.

 1. Važna je tema, ali i način na koji se piše o temi.
Dakle, kada učenik bira temu, nije obavezno da se trudi da to bude nešto neobično ili grandiozno. Komisija zna da su kandidati mladi i da još uvek nisu imali velikog iskustva. Stoga, njihovu priču cene više od teme, odnosno na koji način predstavljaju to o čemu pišu. Teme mogu biti sasvim obične poput porodične večere, utakmice, obaveza posle škole.

SAVET ZA UČENIKE:

Kada birate temu, nemojte gledati listu koja se nalazi u knjizi. Prava tema je ona do koje vam je stalo i iz koje će neko naučiti nešto o sebi. Pre pisanja eseja svakako pročitajte propozicije:

 • Ukoliko postoji pitanje, obavezno odgovorite u eseju na njega.
Zapamtite:

 • Ljudi koji odlučuju o vašoj prijavi već imaju vaše ocene, rezultate i postignuća. Nakon čitanja eseja, oni treba da saznaju više o vama kao osobi.
Stoga esej ne mora da bude savršen, ali treba da kaže nešto o vama i načinu na koji razmišljate, vrednostima koje negujete, strastima koje vas pokreću.

Stipendije za strane studente

Mnogi koledži u SAD nude stipendije za strane studente. Ono što treba da znate jeste da postoji:

Stipendiranje na osnovu zasluga i na osnovu potreba

Takođe, neki koledži su need aware, dok su drugi need blind, što znači da neki prepoznaju da je pojedinim studentima neophodna pomoć u vidu stipendije, dok drugi to ne prepoznaju.

Školovanje u Americi

Potrebno je da učenici pažljivo pregledaju sajt koledža za koji su zainteresovani i vide kakav program stipendiranja oni nude.

SAVET ZA UČENIKE:

Prilikom izbora potencijalnih koledža, fokusirajte se na institucije koje zadovoljavaju vaše akademske aspiracije, ali i koje nude program stipendiranja koji vam odgovara. Na mnogim koledžima možete videte koliko bi koštala školarina bez stipendiranja i onda možete izračunati kolika vam je stipendija potrebna.  Najbolje je da na vreme počnete da se raspitujete o stipendijama, a možete razgovarati i sa svojim mentorom, koji će vam pomoći u tome.

Kako dobiti vizu nakon primanja na koledž

Dobijanje vize zavisi od zemlje do zemlje. Ono što je važno da znate jeste da:  

Koledži rade sa svakim studentom kako bi dobio vizu

Oni imaju osobe zadužene da pomognu učeniku u tom procesu koji se realizuje kao partnerstvo između škole iz koje kandidat dolazi, njegove porodice i koledža.

SAVET ZA UČENIKE:

Ukoliko već znate da želite da studirate u inostranstvu, pripremite se tako što ćete se na vreme raspitati šta vam je potrebno da dobijete vizu.

Šta ako vas odbiju

Prilikom apliciranja na koledže u SAD učenik treba da zna jedno:

Postoji puno razloga zašto koledži ne primaju sjajne studente

Učenik ne treba odmah da pomisli da nešto nije u redu sa njim ili njegovom akademskom pripremom ukoliko nije primljeni na koledž koji je bio njegov prvi izbor. Mnogi koledži nemaju kapacitete da prime sve dobre studente i to je najčešći razlog odbijanja.

SAVET ZA UČENIKE:

Fokusirajte se na fakultete na koje ste primljeni, uvek kasnije možete da se prebacite. A nekad se drugi ili treći izbor pokažu kao sjajni.

Rokovi

Prilikom aplikacije postoje određeni rokovi koje učenik mora strogo da ispoštuje kako bi njegova prijava uopšte bila uzeta u obzir.

Postoji 5 faza:

 1. Slanje prijava: Od maja do oktobra tekuće godine.
 2. Rana prijava: Za prijave do 15. novembra rešenje o odluci dobija se do sredine decembra i tada učenik može da se odluči za jedan koledž.
 3. Brzo reagovanje: Ukoliko se učenik prijavi u periodu rane prijave, nije dužan da povuče druge prijave ako konkuriše na više univerziteta u isto vreme.
 4. Krajnji rok: Poslednja prilika da se konkuriše na koledže u SAD jeste do kraja januara ili početka februara, kada se može izabrati samo jedan. Do kraja marta ili početka aprila učenik dobija odgovor o svojoj uspešnosti.
 5. Konačan izbor: Do 1. maja učenik mora da se opredeli za fakultet koji će studirati, nakon čega se objavljuju liste čekanja. Po dobijanju obaveštenja na koji/koje fakultet/e je učenik primljen, obavezno je da obavesti one fakultete od kojih odustaje kako bi nekom drugom oslobodio mesto. Nakon toga, učenik uplaćuje depozit odabranom fakultetu i time rezerviše svoje mesto.

Želimo sreću svim učenicima u ovom procesu!

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.