TEHNOLOGIJA U UČIONICI

najnoviji trendovi obrazovanja

Savremena gimnazija postavlja najnovije trendove u obrazovanju i zato su naše učionice pravi primer primene informacionih tehnologija u obrazovanju. Zato je i sama Savremena gimnazija pravi primer Future Ready School.


 

Jer, da bi obrazovanje bilo savremeno ono mora pratiti inovacije u savremenim tehnologijama i koristiti ih kako bi olakšalo učenje i učinilo ga što dinamičnijim i zanimljivijim. Savremena gimnazija je u tom pogledu lider ne samo u našoj zemlji, već i u celom regionu.

tehnologija u učionici

Intelligent Classroom – patent Savremene gimnazije

Intelligent Classroom – patent Savremene gimnazijeUčenje nikada nije bilo lakše. Učenici Savremene gimnazije rade i provode vreme u moderno opremljenim učionicama koje podsećaju na Google prostorije i pravi su primer primene jedinstvenog patenta kompanije LINK group i Savremene gimnazije, Intelligent Classroom, odnosno Pametne učionice.

iClass predstavlja pravu primenu najnovije tehnologije u obrazovanju. Ona je spoj modernog i udobnog prostora, napredne tehnologije, novog iskustva učenja i obrazovanja 21. veka. Sve u njoj namenjeno je što jednostavnijem i uspešnijem učenju.

Interaktivne table za zanimljiviju nastavu

pametne elektronske table u ucioniciSve učionice u Savremenoj gimnaziji opremljene su elektronskim tablama, koje se još nazivaju i interaktivne i pametne table, koje nastavu čine interaktivnom, multimedijalnom, dinamičnom i zanimljivom.

Ona omogućava korišćenje dokumenata iz različitih programa, markiranje, uvećanje teksta, naglašavanje funkcijom „reflektor“, čuvanje svih unetih izmena koje su nastale u toku predavanja ili pak zadržavanje prezentacije u prvobitnom obliku.

Na interaktivnim tablama se, pomoću posebnih olovaka ili prsta, može pisati, zaokruživati i crtati, a mogu se i raspoređivati elemenati po tabli. Sve je u službi interaktivne nastave.

Amazon Echo za odgovore na sva pitanja

Amazon Echo za odgovore na sva pitanjaUčenici Savremene gimnazije imaju priliku da se upoznaju sa najnovijim gedžetima današnjice, a jedna od njih je Amazon Echo, svojevrsni asistent u nastavi. Ovaj inovativni izum izdvaja se od ostalih posebnom karakteristikom koju poseduju - osetljivošću na glas.

Upućujući glasovne komande ovom specijalnom izvoru znanja, učenici mogu da pitaju Amazon Echo sve što ih interesuje i dobiju odgovore o prirodnim pojavama, istorijskim događajima i sadržaju knjiga, kao i da saznaju aktuelne informacije iz realnog sveta.

Vizualizacija gradiva uz Samsung Gear VR

Vizualizacija gradiva uz Samsung Gear VRSamsung Gear VR je uređaj nalik na naočare koji pruža doživljaj virtuelne realnosti, pa učenici u jednom potezu mogu da vide i steknu bolji utisak o svemu onome što su prethodno saznali na časovima.

Samsung Gear VR predstavlja lekcije na potpuno drugačiji, uzbudljiviji način, pa učenici uz pomoć ovog uređaja mogu da zavire u najudaljenije predele i poznate svetske muzeje, ili postanu deo rekonstrukcije istorijskih događaja.

 

Tablet uređaji u nastavi

Tablet uređaji u nastaviUčenici Savremene gimnazije u školi rade i prate nastavu na najsavremenijim tablet uređajima i iPadovima, pored kojih u učionicama imaju i laptopove, odnosno najnovije Chromebook računare.

Pomoću ovih jedinstvenih elektronskih svezaka, učenici mogu da vežbaju zadatke iz matematike, čitaju lektiru ili uče geografiju i istoriju kroz različite aplikacije, animacije i video-igrice.

Na taj način, za učenje ne postoje prostorna ni vremenska ograničenja, već učenici mogu pristupiti svim izvorima znanja i servisima od značaja za njih gde god da se nalaze i kada god žele da saznaju nešto novo.

Učenje kroz Google aplikacije

Učenje kroz Google aplikacijeNovi izvori znanja su sve dostupniji i svugde su oko nas, samo ukoliko želimo da ih iskoristimo. Internet postaje dominantan kanal razmene i usvajanja novih informacija i znanja. Sasvim opravdano, pri pomisli na internet, većini ljudi prva asocijacija su Google i svi njegovi servisi.

Iskustvo usvajanja novih znanja u Savremenoj gimnaziji još je zanimljivije i uzbudljivije zbog toga što se u svakodnevnom radu primenjuju različite Google aplikacije. A korišćenjem tablet i mobilnih uređaja ovi servisi su im doslovno na dohvat ruke.

Počev od mejla, četa, kalendara i zajedničkog diska, do učenja geografije pomoću Google Earth aplikacije, učenje putem interneta postalo je sastavni deo tradicionalne nastave.

Elektronski dnevnik za veću transparentnostElektronski dnevnik za veću transparentnost

Ocene i kvalifikacije svih učenika nalaze se u elektronskom dnevniku, kome u svakom trenutku mogu pristupiti i roditelji.

Roditelji uvek imaju uvid u rad i napredovanje svog deteta, i postaju aktivni učesnici u njegovom obrazovanju i vaspitanju.

Na taj način je obezbeđena veća transparentnost i svakodnevna bolja komunikacija.

Revolucija u obrazovanju: eLearning

 data-lazy-srcset=Pored pohađanja tradicionalne nastave u učionicama, učenici Savremene gimnazije mogu da uče i na daljinu, odnosno putem interneta.

Oni pohađaju dodatne kurseve putem jedinstvene onlajn platforme za pomoć u učenju.

Platforma im omogućava da sa bilo koje lokacije i u bilo koje vreme pristupaju interaktivnim materijalima za učenje, čet kosultacijama sa profesorima i testovima, kako bi upotpunili znanja koja usvajaju na redovnoj nastavi. I što je najbolje, dostupna 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

eLearning predstavlja upravo jedan od najvećih iskoraka iz klasičnog obrazovnog procesa ka korišćenju najsavremenijih tehnologija.

Nesvakidašnje crtanje uz 3D printing olovku

3D olovkaSavremena gimnazija pomera granice obrazovanja, pa tako njeni učenici imaju priliku da u školi koriste 3D olovku, koja im omogućava da doslovno crtaju po vazduhu, direktno stvarajući opipljive predmete.

Njeni tvorci kažu da je ona „najdostupniji način za trodimenzionalno štampanje”, a učenje uz nju će biti interesantnije nego ikad, jer će gimnazijalci lakše razumevati gradivo u školi i prostor oko sebe.

3D skener za digitalnu stvarnost

3D skener
Još jedna tehnološka sprava koju učenici Savremene gimnazije mogu da koriste je 3D skener, koji efikasno i brzo prikuplja trodimenzionalne podatke, a kao krajnji proizvod daje digitalni model.

Iako zvuči kao naučna fantastika – nije, jer danas uz pomoć 3D skenera može da se napravi digitalni model za samo nekoliko minuta. Ovi skeneri su automatizovani, precizniji, brži od bilo kojih drugih i daju mnogo bolje rezultate.

 

 

Novi doživljaj štampanja uz 3D štampač

3D štampač3D štampač je u potpunosti promenio razumevanje dosadašnjeg „štampanja”, jer se uz pomoć njega može štampati skoro sve, od delova za mašine, preko ljudskih organa i igračaka, do hrane…

Trodimenzionalno štampanje stvara objekat sloj po sloj i u zemljama kao što je SAD znatno je promenilo način proizvodnje. Priliku da vide kako 3D štampač zapravo radi, ali i da koriste njegove proizvode, imaju i savremeni gimnazijalci.

Interaktivni sto za bolje učenje u grupi

Interaktivni stoSto koji reaguje na dodir (uz pomoć interaktivne olovke ili prsta) dizajniran je tako da podstakne učenike na veće angažovanje i bolju saradnju, a može ga koristiti jedna ili više osoba.

Uz pomoć njega profesori mogu da prilagode aktivnosti na času, a u kombinaciji s projektorom i računarom pruža neograničene mogućnosti za efikasno i kreativno učenje u grupi, što je u srednjoškolskom obrazovanju od posebnog značaja.

 

 

 

 

Savremeno obrazovanje za tvorce budućnosti

Upotrebom tehnologije kao sredstva za komunikaciju sa ostalim učenicima i profesorima podiže se ne samo svest o značaju komunikacije već se i usavršavaju mnoge druge kompetencije.

Svakim napisanim imejlom ili poslatim tvitom, učenik postaje aktivan učesnik u širenju informacija i znanja. Štaviše, učenik je taj koji bira kako će znanje usvajati ili širiti, pa tehnologija, samim tim, utiče na njegove odluke i integritet.

Kompjuterska pismenost je pismenost 21. veka, a Savremena gimnazija upravo upotrebom savremenih tehnologija u učionici školuje tvorce budućnosti.

savremene tehnologije u učionici

 Izvor: Visul.ly

Savremena gimnazija

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.