Profesorka Milica Aleksić na „Balkan Education Summitu”

Od 21. do 24. marta održao se najveći globalni događaj u svetu obrazovanja – „World Education Summit”. Preko 400 predavača iz čitavog sveta i četiri dana programa uživo na 10 dinamičnih virtuelnih stejdževa učinili su da ovaj samit bude najposećeniji događaj u svetu obrazovanja. Preko 50.000 posetilaca je pratilo ovaj događaj iz raznih delova sveta i još toliko će ga pratiti preko platforme za učenje „Summit Central”.

Kako do maksimalnog efekta nastave oslanjajući se na interesovanja i veštine učenika?

Savremena gimnazija još jednom je pokazala da njeni profesori predstavljaju inovativne pedagoške lidere, jer je prezentacija profesorke engleskog Milice Aleksić izabrana da bude predstavljena na ovom prestižnom događaju.

Pitanje učeničkog angažovanja i efekta motivacije na postignuća važna su tema, posebno u današnje vreme, kada su učenici izloženi brojnim sadržajima kako u realnom, tako i u virtuelnom okruženju. Profesorima postaje sve veći izazov kako motivisati učenike da se fokusiraju na nastavne sadržaje i upravo zbog toga je vezivanje za interesovanja i postojeće veštine učenika jedan od ključnih faktora u komunikaciji, angažovanju i dobrim rezultatima.

Profesorka Milica obradila je ovu temu u svojoj prezentaciji „Leveraging Students’ Interests and Skills to Maximise the Impact of Teaching” („Kako do maksimalnog efekta nastave oslanjajući se na interesovanja i veštine učenika”), ali i predstavila primere dobre prakse i projekata koji su realizovani u Savremenoj gimnaziji i koji upravo dokazuju kakvi proizvodi nastaju iz otvorene i inovativne interakcije učenika i profesora.

Pedagoške inovacije, međunarodne prakse, sjajni projekti i fenomenalne ideje

Pored predstavnika naše škole i nastavnika iz regiona, koji su svetu pokazali transformativni potencijal Balkana, gde nastavnici stvaraju velika dela sa malo resursa, na ovom stejdžu su predavači bili i uticajni edukatori iz raznih delova sveta: Finske, Estonije, Danske, Holandije, Švajcarske, UK, SAD, Singapura i Hongkonga. Tokom četiri dana samita održane su 44 sjajne prezentacije, koje su prikazale pedagoške inovacije, međunarodne prakse, sjajne projekte i fenomenalne ideje.

Milica Aleksić – reprezentativan primer savremenog profesora

Profesorka Milica Aleksić veruje da je najvažnije naučiti kako se uči i zato želi da razvije kritičko mišljenje kod učenika kroz interaktivnu i interdisciplinarnu nastavu. O kvalitetu i inovativnosti njenog rada govore i „Evropska jezička oznaka kvaliteta”, koju dodeljuje organizacija „Tempus”, 3. mesto na „Science on Stage” takmičenju projekata i više časova i projekata koji su objavljeni u časopisima ili digitalnim bazama znanja. Posebno je srećna zbog aktivnosti i projekata koji su imali preduzetničku, ali i humanitarnu stranu, jer učenicima pokazuju i kod njih razvijaju vrednosti koje su važne za svakog mladog čoveka u društvu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.