IB procene i ispiti

The International Baccalaureate (IB) Diploma program ocenjuje učenike na osnovu stečenog znanja i usvojenih veština koje će moći da upotrebe u kasnijem školovanju i životu uopšte. IB Diploma kurikulum i specifičan način predavanja su ono što će napraviti veliku razliku u životu svakog učenika, a ocena je zasluženo priznanje koje je ujedno svedočanstvo uspešno završenog IB Diploma programa.

IB ispiti proveravaju koliko je dobro učenik razumeo sadržaj konkretnog predmeta i koliko je spreman da to znanje iskoristi za svoj dalji napredak i razvoj u prevazilaženju izazova u budućnosti.

Sveobuhvatna procena i globalno prepoznati standardi uspeha

IB Diploma program procenjuje učeničke rezultate kroz direktno upoređivanje postignuća i ciljeva svakog predmeta sa IB Diploma programa pojedinačno.

DP procena (DP Assessment) utvrđuje do kog nivoa su učenici savladali napredne akademske veštine poput:

 • analize i prezentovanja informacija;
 • procene i građenja argumenata;
 • kreativnog rešavanja problema.

Takođe se procenjuju i osnovne akademske veštine poput:

 • zadržavanja znanja;
 • razumevanja ključnih koncepata;
 • primene standardnih metoda.

Pored ovih važnih akademskih veština, DP procenjuje internacionalne i globalne veštine koje učenicima pomažu da se uspešno snađu u bilo kom kraju sveta.

Ispiti uključuju:

 • eseje;
 • strukturisane probleme;
 • short response pitanja;
 • data response pitanja;
 • textual response pitanja;
 • case-study pitanja;
 • pitanja sa više ponuđenih odgovora.

Osim ispita, i nastavnik ima svoju ulogu u proceni učeničkih dostignuća (unutrašnja procena) poput:

 • govorne kulture;
 • terenskog rada i laboratorijskog rada;
 • istraživanja;
 • umetnosti.

Više o IB procenama i ispitima »

IB edukacija pomaže učeniku da ostvari svoj pun potencijal

IB Diploma kurikulum pomaže učenicima da usvoje veštine analize, pisanja, komunikacije i prezentovanja. Učenici takođe putem njega stiču pravo istraživačko iskustvo, razvijaju organizacione sposobnosti, ovladavaju upravljanjem vremenom i dobijaju vrednu sposobnost da obrade odgovarajuću temu iz različitih perspektiva.

Zbog ove sveobuhvatnosti koju IB Diploma program donosi, teško je proceniti učenikovo znanje i veštine samo na osnovu ispita. Upravo zato IB predviđa i unutrašnje procene koje nastavnik vrši na osnovu utiska, rada i zalaganja koje je učenik pokazao u učionici. Ta procena ulazi u konačnu ocenu.

Visoki akademski zahtevi kao temelj uspeha u 21. veku

IB Diploma program podstiče učenike da ostvare svoje potencijale i da uvek teže boljem. To znači da pred njih postavlja visoke zahteve akademske izvrsnosti, ali im istovremeno pruža alate i sveobuhvatnu podršku da te zahteve uspešno ispune. Zbog toga su učenici koji steknu IB diplomu i sertifikate opremljeni savremenim znanjima i vrednim veštinama koji će im pomoći da se lako snađu u različitim akademskim i profesionalnim okruženjima.

Savremena gimnazija

Ovaj program se izvodi u International Schoolu, koji je, kao i Savremena gimnazija, deo LINKgroup Edu Alliance.

Upis za generaciju 2024/25. je otvoren! Prijavite se ovde »
Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.